BRAND

Strandgangers halen herinneringen op bij afgebrande beachclub: 'Een verlies voor Rockanje en voor het strand'

Gedupeerden bij de restanten van Beachclub 8 in Rockanje
Gedupeerden bij de restanten van Beachclub 8 in Rockanje © Rijnmond
Strandtent Beachclub 8 in Rockanje ging vanmorgen in vlammen op. De restanten van de afgebrande strandtent zijn vandaag urenlang natgehouden om te voorkomen dat het vuur over zou slaan naar de naastgelegen duinen. Pas aan het eind van de middag stopte de brandweer met nablussen.
De strandtent kan als verloren worden beschouwd. Rijnmond spreekt enkele uren later verschillende mensen die de afgelopen jaren Beachclub 8 bezochten.

Heerlijke menu's

"Ik vind het ook echt heel erg voor de mensen die hier begonnen zijn, want ze waren nog niet zo heel lang bezig. Hoe kun je hier bovenop komen?", zegt Suze. Ze vertelt dat ze de afgelopen jaren regelmatig bij de strandtent is geweest: "Ze hadden er heerlijke menu's."
Haar partner Hans heeft ook genoeg herinneringen bij de strandclub liggen: "Je had er prachtig uitzicht op zee. Het is een verlies voor Rockanje en een verlies voor het strand. Daarom maakte ik net een foto, want je hebt er herinneringen liggen", legt hij uit.
Vlammen en rookwolken bij Beachclub 8 in Rockanje zijn metershoog
Vlammen en rookwolken bij Beachclub 8 in Rockanje zijn metershoog © MediaTV

Twaalf jaar geleden ook al

Hans verwijst ook naar een eerdere brand. "Het deed me ook denken aan wat er toen is gebeurd." In 2010 ging op dezelfde plek ook een strandtent in vlammen op. Destijds heette het strandclub Cinq. De brandweer stond destijds voor soortgelijke uitdagingen als deze keer: de vlammen konden mogelijk overspringen naar de duinen en het was lastig om aan voldoende bluswater te komen, omdat zeewater onbruikbaar is.
Toen werden ook een paar honderd gasten van een nabijgelegen camping geëvacueerd. Daar was dit keer geen sprake van.

Verjaardagsfeestje in strandtent

Ook Klarinda en Jan Willem lopen voorbij de afgebrande Beachclub 8 en reageren geschrokken: "We kwamen toevallig naar het strand en zagen wat er was gebeurd", vertelt Klarinda. "Vorig jaar ben ik hier met mijn verjaardag nog geweest." Jan Willem vindt het een triest aanzicht: "En voor de eigenaren ook wel heel erg om mee te maken."
Ron woont in Rockanje en zegt dat er een 'mooie tent' is afgebrand: "Wij kwamen er wel eens. We hadden mooie feesten daar. Het was een hele gezellige strandtent."
Verslaggever Jacco van Giessen praat met een woordvoerder van de brandweer over de brand in Rockanje
Ook op de Facebook-pagina van Rijnmond stromen honderden reacties binnen op het nieuws. Fraukje zegt dat ze het vreselijk vindt: "Het was er zo geweldig: maandagavond nog een cocktail gedronken met de ondergaande zon." Ook Nadine leeft mee: "Zo'n mooie locatie en warme herinneringen aan ons huwelijk daar."
Daarnaast wensen richten veel mensen zich tot de eigenaren: "Wat een ramp", zegt Deborah. En Sjoerd, Eve en Martie wensen de eigenaren 'veel sterkte'.
Rijnmond heeft geprobeerd om met de eigenaren te spreken. Zij hebben aangegeven nog niet te willen reageren, omdat ze het nieuws eerst willen verwerken.