nieuws

Ombudsman: marechaussee discrimineert op vliegveld

Rotterdam The Hague Airport (archieffoto)
Rotterdam The Hague Airport (archieffoto)
De Nationale ombudsman heeft de Koninklijke Marechaussee op Rotterdam The Hague Airport op de vingers getikt wegens discriminatie tijdens controles van passagiers.
Aanleiding is een klacht van antidiscriminatiebureau Radar namens een man met een donkere huidskleur die zich gediscrimineerd voelde.
De man kwam in 2015 vier keer met het vliegtuig aan in Rotterdam. Drie keer vroeg de marechaussee naar zijn paspoort, terwijl andere passagiers uit de Schengenlanden, met een lichte huidskleur, gewoon konden doorlopen. Geen enkele keer werd zijn paspoort ingezien.
De ombudsman concludeert dat meer objectieve criteria nodig zijn bij de controles. De man kreeg ook geen duidelijk antwoord waarom hij er steeds werd uitgepikt. Daarom is ook meer uitleg geboden, aldus de ombudsman.
De marechaussee vond de klacht niet gegrond. En tot verbazing van de ombudsman nam de minister van Defensie dat oordeel over. De klager kreeg van de marechaussee wel te horen dat ze het betreurt dat hij de controles als discriminatie heeft ervaren en dat de marechaussee hieruit lering trekt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl