SPARTA

Maurice Steijn benieuwd waar Sparta staat tegen AZ: 'Maar het wordt een zwaar potje'

Maurice Steijn staat langs de kant te coachen bij sc Heerenveen-Sparta
Maurice Steijn staat langs de kant te coachen bij sc Heerenveen-Sparta © Orange Pictures - Henk Jan Dijks
"Het zal een zwaar potje worden", zegt Sparta-trainer Maurice Steijn in aanloop naar de eerste thuiswedstrijd van dit seizoen tegen AZ. Het stadion is helemaal uitverkocht. "Tegen een topploeg, we staan er zelf goed voor, ik ben benieuwd hoe wij ervoor staan tegenover zo'n tegenstander."
AZ maakte indruk deze week door in Europees verband met liefst 7-0 te winnen van Dundee United. "Ze speelden uitstekend, maar dat was geen verrassing. Het is een goede ploeg met veel mogelijkheden, ook met spelers die ze achter de hand hebben. Veel voetballend vermogen. Met mijn assistenten ben ik ook bij AZ - Go Ahead Eagles geweest, we hebben naar Dundee gekeken, je neemt dingen mee van die duels en komt tot een plan voor zondag."
De omstandigheden zijn zwaar zondag. Het blijft het hele weekend bloedheet. "We trainen wat eerder bij extreem weer. Maar het veld ligt er super bij, dit is wat je wil hè", lacht Steijn. "Het ziet geweldig uit, dat is een groot compliment aan de mensen van het onderhoud. Morgen (zaterdag) trainen we in het stadion, om nog meer het gevoel met het stadion te hebben richting die wedstrijd."
Steijn oefende doordeweeks met de reserves tegen ADO Den Haag. "Dat was voor de spelers 12 tot en met 20. In de voorbereiding hebben we veel door gewisseld, maar de laatste twee weken hebben zij niet gespeeld. Je zag tegen Heerenveen met de wissels hoe dicht het bij elkaar zit. Ik wilde die jongens tegen ADO weer negentig minuten zien."
Sparta werkt met een fitte selectie naar de wedstrijd tegen AZ toe. Ook Adil Auassar, die ontbrak tegen Heerenveen met keelontsteking, is weer van de partij. "Het gevoel is goed. We hebben een prima wedstrijd gespeeld tegen Heerenveen, en ook tegen ADO, de groep is er klaar voor. Ik ben niet aan het twijfelen gebracht na ADO, ik weet wat de spelers kunnen. Het zit heel dicht bij elkaar, ik kan per wedstrijd kijken welke types ik nodig heb. Het kan per wedstrijd zomaar de andere kant op vallen."

Begin van ommekeer

Steijn startte eind vorig seizoen - vanwege het vertrek van Henk Fraser - iets eerder aan zijn klus bij Sparta. Eerste tegenstander was AZ. Diep in blessuretijd maakte Sparta via Vito van Crooij gelijk (1-1), het begin van de ommekeer in dat seizoen. "Ja, daar wordt vaak aan gememoreerd. Hoe het toen eindigde, het droomscenario, en de mooie weken daarna. Maar het is verleden tijd, een mooi stukje geschiedenis. Maar dat goede gevoel van toen is nog steeds blijven hangen. Dat klopt."