DIEREN

Arja heeft een kleinschalige PetBnB vol honden: 'Ze krijgen hier non-stop persoonlijke aandacht'

Arja past op andermans honden
Arja past op andermans honden © Rijnmond
Hondenbezitters die op vakantie willen, kunnen een dagtaak hebben aan het vinden van een geschikt oppasadres voor hun trouwe huisdier. Dierenpensions kennen topdrukte, de hond meenemen op vakantie is lang niet altijd een optie en niet elk familielid zit te wachten op zo'n viervoeter die voor een aantal weken over de vloer komt. PetBnB moet daarin uitkomst bieden. Zo vangt de Dordtse hondenoppas Arja Peels deze zomer minstens zes honden op.
Met zo'n zes aangelijnde honden in alle kleuren en maten loopt Arja Peels haar huis in Dordrecht in. Haar stulpje is ook een PetBnB. Hondeneigenaren kunnen hun trouwe viervoeter naar Arja brengen wanneer zij op vakantie gaan. “De meeste mensen vinden het huiselijke een fijner idee dan dat massale. Of het idee dat een hond zijn tijd gaat doorbrengen in een hok”, legt Arja uit. "De hond heeft eigenlijk een vakantiehuis waar hij dan heen kan."
In de PetBnB van Arja draaien honden gewoon mee in het huishouden. In de avond gaan de honden liggen en kijken ze bijvoorbeeld mee naar de tv, vertelt de hondenliefhebber. “De persoonlijke aandacht hier is er non-stop.”
PetBnB

Vaste hondenkring

De PetBnB begon voor Arja na het overlijden van haar kat. “Ik zag de schouders van mijn kind steeds meer hangen. Toen kwam er een hond op ons pad en zag ik mijn kind helemaal opfleuren”, vertelt de dierenliefhebber. Arja en haar gezin blijken ook nog eens best goed te zijn in wat ze doen, vertelt de hondenoppas trots. “Inmiddels worden wij omringd door een vaste hondenkring."
De zorg voor zoveel honden is niet altijd rozengeur en maneschijn. De vloer was een jaar geleden gebeitst, maar daar is niks meer van terug te zien. “De muren kunnen elk jaar weer geverfd worden en de deur is opgegeten, dus daar moet een nieuwe in”, zegt Arja. Een huis blijft niet spic en span wanneer je voor zoveel honden zorgt.

Herrie en overlast? Dat valt best mee!

Je zou zeggen dat zoveel honden in een kleine ruimte veel herrie maken, maar dat valt volgens haar best mee. “Mijn honden hoor je niet. Ik liep gisteren langs een huis en die honden bleven maar blaffen. Ik zou daar gek van worden”, zegt de hondenoppas.
Ondanks de opgegeten deuren, het rommelige huis en de drukte vindt Arja het geweldig werk. “Honden geven je pure liefde.” En daarom blijft ze voorlopig wel even doorgaan.
Dit bericht is een samenwerking met RTV Dordrecht.