CHRISNATUURLIJK

Chris Natuurlijk van 13 augustus: Kralingse Bos voor beginners

Heemtuin Kralingse Bos
Heemtuin Kralingse Bos © Rijnmond
De scholen zijn nog dicht, maar in Chris Natuurlijk van 13 augustus krijg je vanaf 08:00 uur al een lesje Kralingse Bos voor beginners, levenslessen van schrijver Tjeerd Langstraat en hoor je allerlei historische weetjes over eetbare, wilde planten én over de plant die houdt van heet en droog.
Het Kralingse Bos is het grootste, groene park van Rotterdam. Ieder jaar komen zo’n drie miljoen bezoekers naar het bos. In de Heemtuin van het Kralingse Bos ontmoet Chris Natuurlijk Marius Huender en Dik Vuik. De mannen zijn naar eigen zeggen ‘vergroeid met het bos’. Met hun eenmalige tijdschrift Kralingse Bos voor beginners willen ze iedereen laten weten hoe bijzonder en uniek het bos is. Het tijdschrift is nog maar het begin, want volgend jaar volgt een boek over het bos.
Marius Huender en Dik Vuik zijn vergroeid met het Kralingse Bos
Marius Huender en Dik Vuik zijn vergroeid met het Kralingse Bos © Rijnmond

Nooit gedacht dat zo’n klein aardbeitje zo veel kan betekenen

Van het zachte hout van de vlier kun je een fluitje maken, van de bloesem een heerlijke limonade, maar pas op met de besjes die giftig zijn als je ze niet eerst kookt. Maar volgens Muriël Pons heeft de vlier van oudsher ook een duistere betekenis. Samen met Farah Rahman komt zij dit jaar ieder seizoen naar de stadskruidentuin Rotterdamse Munt in Rotterdam-Zuid voor de cursus Historische Heerlijkheden, waarin oude verhalen en legenden van eetbare planten uit de Lage Landen worden gedeeld. In Chris Natuurlijk vertellen Muriël en Farah over de cursus, bijvoorbeeld dat ze nooit hadden gedacht dat het kleine, wilde aardbeitje dat ook in Rotterdamse Munt groeit, zo veel symboliek met zich meedraagt. Helaas smaakt het wilde aarbeitje nergens naar.
Muriël en Farah bekijken kaasjeskruid in Rotterdamse Munt.
Muriël en Farah bekijken kaasjeskruid in Rotterdamse Munt. © Rijnmond

Lekker lezen in Tossa

De kaft van het nieuwe boek van Tjeerd Langstraat vermeldt dat Tossa een onweerstaanbare roman is over vrijheid, vriendschap, liefde en dood.
De in Rotterdam geboren en getogen schrijver en uitgever Langstraat is te gast in de studio van Chris Natuurlijk om over zijn boek te vertellen.
Tjeerd Langstraat vertelt in Chris Natuurlijk over Tossa
Tjeerd Langstraat vertelt in Chris Natuurlijk over Tossa © Rijnmond

Plant van de maand augustus

De plant van de maand augustus houdt van droog en heet, dus het weer van nu is precies goed. Hij is te vinden tussen stenige stoeptegels in de stad of tegen gevels aan én ook in de Botanische Tuin Afrikaanderwijk. In Chris Natuurlijk van 13 augustus onthult Melitta van Bracht, botanicus van de tuin in Rotterdam-Zuid, om welke plant het gaat.
De plant van de maand augustus groeit tussen stoeptegels
De plant van de maand augustus groeit tussen stoeptegels © Rijnmond
Zaterdag 13 augustus van 08:00 tot 09:00 in Chris Natuurlijk op Radio Rijnmond.
Of beluister de