nieuws

Rijnmond Staat Stil met Pedro Peters

Pedro Peters vertrekt als directeur van de RET. Hij gaat met pensioen. "Het is bijna jongetjesspeelgoed, hè: treintjes, trammetjes, bussen. En daar mag ik dan de baas over spelen."
Twaalf jaar heeft hij leiding gegeven aan het openbaar vervoerbedrijf. In die periode zijn grote successen geboekt: nauwelijks nog zwartrijders, tevreden klanten en meer reizigers.
"De chauffeurs en conducteurs zijn ons visitekaartje, niet de directeur. Niemand zal zeggen dat hij de RET zo leuk vindt, omdat daar zo'n goeie directeur zit. Wel omdat ze zo'n vrolijke chauffeur op de bus hadden."

Cursussen management


Over zijn steil van leidinggeven: "Geen woorden maar daden en een goede schoolmeester. Maar niet die managementboeken. Goeroes, trainingen, al dan niet met t-shirts aan. Ik word er altijd een beetje lacherig van. Ik heb jarenlang ook al die cursussen gedaan, maar ik vind het helemaal niks. Een week later is iedereen het weer vergeten."
De drijfveer om wat van zijn leven te maken, ligt misschien wel in zijn jeugd, met een vader die hij amper heeft gekend. Pedro Peters werd geboren in Buenos Aires, Argentinië. Toen hij drie was ging hij met zijn moeder naar Nederland. Zijn vader bleef achter.

Schulden


"Ik heb mijn vader later nog een keer gezien toen hij naar Nederland kwam. Ik leek uiterlijk sterk op hem, het was emotioneel. Hij ging terug en uiteindelijk kreeg ik een briefje van de ambassade: hij was overleden en liet alleen schulden achter."
Peters tikt met een priemende wijsvinger op de tafel. "Ik heb mij toen voorgenomen: dat gaat mij niet overkomen. Ik ga mijn eigen leven niet verkloten. Ik ga zorgen dat mijn eigen kinderen en kleinkinderen een vader en een opa hebben. Dat is gelukt. Zo'n bedrijf in zo'n stad en privé alles goed: ja, dan voel ik mij echt een bevoorrecht mens."
Rijnmond Staat Stil over Pedro Peters. RET-directeur, schoolmeester, opa.