nieuws

Gedwongen verhuizing raakt hoogbejaarden in het hart

Meer dan dertig hoogbejaarde Rotterdammers moeten binnenkort verplicht hun woning uit. De ouderen kregen altijd 24 uurszorg in hun flat in Rotterdam-Zuid, maar dat houdt vanaf oktober op. Ze moeten verkassen.
De ouderen wonen in de Boekenrode van zorginstelling Aafje. De flat was een verzorgingstehuis, maar is sinds 2013 een normale flat. De service bleef voor de ouderen die er nog wonen, maar dat verdwijnt over zeven maanden.

Huilen

De 94-jarige Rika Simon heeft sinds ze het slechte nieuws hoorde niet meer goed geslapen. "Ik kan ieder moment in huilen uitbarsten", begint ze.
"Op mijn leeftijd wil je niet meer verhuizen. Ik zit wel goed hier. Mijn kamertje is leuk ingericht en ik heb vrienden gemaakt. Waarom moet ik nu tegen mijn zin in ergens anders opnieuw beginnen?"

Niet rendabel

Regiodirecteur van Aafje, Ruud Jonkman, begrijpt het verdriet van de bewoners. Volgens hem is de sluiting het gevolg van meerdere factoren. "Er wonen relatief weinig ouderen die van de zorg gebruikmaken. En voor 33 mensen is het niet rendabel hier te blijven", legt Jonkman uit.
Aafje zegt zorgvuldig te hebben gekeken welke mogelijkheden er waren voor de Boekenrode. "Maar uiteindelijk hebben we toch moeten besluiten om deze locatie te stoppen", zegt de regiodirecteur.

Rondleidingen

Aafje gaat proberen de ouderen die bevriend zijn geraakt met elkaar samen ergens te plaatsen. Jonkman: "We proberen te luisteren naar de wensen van de ouderen. Mensen krijgen rondleidingen op andere locaties om te kijken welke instelling het beste bij ze past."

Vragen

Leefbaar Rotterdam heeft vragen gesteld aan het college over de sluiting van de Boekenrode. De collegepartij wil dat er alles aan gedaan wordt om te voorkomen dat de seniorenflat dicht moet.