EXCELSIOR

Effectief Excelsior wint ook van Vitesse en heeft sinds eredivisie-rentree nog geen punt laten liggen

De Excelsior-spelers  juichen na de goal van Reda Kharchouch
De Excelsior-spelers juichen na de goal van Reda Kharchouch © Orange Pictures - Herman Dingler
Na de knappe overwinning op SC Cambuur vorige week, heeft Excelsior ook Vitesse pijn gedaan. De ploeg uit Kralingen wist in hun eerste thuisduel sinds de promotie naar de eredivisie knap stand te houden tegen de Arnhemmers. Op Woudestein won de ploeg van Marinus Dijkhuizen met 3-1 van Vitesse.
Dit moet je onthouden van Excelsior-Vitesse
Dit moet je onthouden van Excelsior-Vitesse © Orange Pictures - Herman Dingler
De wedstrijd begon gelijkwaardig tussen de twee ploegen. Ze hielden elkaar in het begin van de wedstrijd behoorlijk in evenwicht, waarna de eerste kans voor de ploeg uit Arnhem was in de zesde minuut. Doelman Stijn van Gassel onderscheidde zich echter, net als vorige week tegen Cambuur, met een goede redding.

Sterke start voor Excelsior

Na ongeveer een kwartier spelen kregen de Kralingers de eerste grote kans via Reda Kharchouch. Uit een ingooi van Siebe Horemans kwam de bal perfect voor de voeten van de spits en maakte hij de eerste goal van de avond. Nog geen vijf minuten later was het weer raak voor Excelsior. Marouan Azarkan gaf de bal perfect mee aan de van Sparta overgenomen spits en die maakte op zijn beurt met een perfect uitgevoerd stiftje de 2-0.
Reda Kharchouch na zijn goals tegen Vitesse
Reda Kharchouch na zijn goals tegen Vitesse © Orange Pictures - Herman Dingler
Door de tropische hitte op het kunstgrasveld mochten de teams halverwege de eerste helft een slokje water drinken. Vlak voor deze korte pauze kreeg Vitesse via Maximilian Wittek nog een grote kans op de 2-1. De verdediger schoot hard in het zijnet.

Vitesse doet wat terug

De pauze leek de ploeg uit Arnhem nieuwe kracht te geven. Vitesse kwam meer in de wedstrijd en kreeg via Nikolai Baden Frederiksen een grote kans op de aansluitingstreffer, maar opnieuw bracht Van Gassel redding.
Na een halfuur spelen deed Vitesse toch wat terug. Million Manhoef speelde zichzelf vrij en schoot hard op goal. De doelman van Excelsior pareerde in eerste instantie, maar de rebound kon via Baden Frederiksen toch worden binnengeschoten (2-1). Even leek het er na ongeveer 35 minuten spelen op dat Excelsior een penalty tegen kreeg, maar de VAR zag daar geen overtreding in.
Kenzo Goudmijn in duel met Million Manhoef
Kenzo Goudmijn in duel met Million Manhoef © Orange Pictures - Herman Dingler

Excelsior onder druk

Direct na rust kreeg Vitesse een kans op de 2-2. Uit een hoekschop kopte Enzo Cornelisse maar net over. Vervolgens voerde Vitesse de druk behoorlijk op en kwam Excelsior er bijna helemaal niet meer uit. Toch voetbalden ook de Arnhemmers weinig echt grote kansen bij elkaar. De ploeg van hoofdtrainer Marinus Dijkhuizen hield knap stand.
Tien minuten in de tweede helft zat de schrik er behoorlijk in toen uitblinker Van Gassel geblesseerd op de grond terecht kwam. De doelman botste op teamgenoot Horemans en leek even het einde van de wedstrijd niet te halen. Gelukkig voor de Kralingers waren de twee spelers uiteindelijk in staat om verder te spelen.
Tekst gaat verder onder video
Nathan Tjoe-a-On is trots op de prestatie van Excelsior na duel met Vitesse

Wedstrijd in het slot

Waar Vitesse de druk steeds meer opvoerde, was het Excelsior die opnieuw effectief was. Waar Kharchouch al twee doelpunten had gemaakt voor de Kralingers, gaf hij nu de assist. De spits legde de bal na een goede aanval perfect terug op Kenzo Goudmijn die op zijn beurt de bal eenvoudig lans doelman Jeroen Houwen kon schieten (3-1).
Kenzo Goudmijn na de 3-1 voor de Kralingers
Kenzo Goudmijn na de 3-1 voor de Kralingers © Orange Pictures - Herman Dingler
Even leek Vitesse nog op 3-2 te komen, maar Thomas Buitink stond buitenspel waarna de wedstrijd zo goed als klaar was. Een minuut voor tijd kreeg Sondre Tronstad nog een rode kaart waarna er direct afgefloten werd. Het team van Dijkhuizen wist daardoor de drie punten over de streep te trekken.
Door deze overwinning is Excelsior nog altijd foutloos in de eredivisie en staat het na twee wedstrijden, voor minstens een dag, bovenaan op de ranglijst. De Kralingers hebben nu een week rust en spelen dan over twee weken tegen topclub PSV.

Excelsior - Vitesse 3-1 (2-1)

14' 1-0 Reda Kharchouch
19' 2-0 Reda Kharchouch
29' 2-1 Nikolai Baden Frederiksen
75' 3-1 Kenzo Goudmijn
Opstelling Excelsior: Van Gassel; Horemans, El Yaakoubi, Nieuwpoort, Tjoe-A-On; Baas (64' Ayoub), Goudmijn (90+1' Admiraal), Eijgenraam; Azarkan (86' Markelo), Kharchouch (86' Eyongo), Driouech
Luister hieronder naar de compilatie van Excelsior-Vitesse (3-1) op Radio Rijnmond:
Zo klonk Excelsior-Vitesse (3-1) op Radio Rijnmond