Excelsior verslaat Sparta in stadsderby: 2-3

Excelsior heeft vrijdag de Rotterdamse stadsderby gewonnen van Sparta. De Kralingers waren op bezoek op Het Kasteel met 3-2 te sterk voor de Rotterdammers van West en boeken zo een belangrijke zege in de strijd tegen degradatie. Door de overwinning gaat Excelsior in de stand op basis van het onderlinge resultaat over Sparta heen.
Onder toeziend oog van ruim 10.000 toeschouwers was het de thuisploeg die vanaf de eerste minuut het initiatief nam. Het resulteerde na vier minuten in de eerste kans voor Ryan Sanusi, die stuitte op doelman Warner Hahn. Diezelfde keeper zag er in de tiende minuut echter niet goed uit. Nadat hij uit een hoekschop van Jerson Cabral onder de bal doorging, belandde de bal met kunst en vliegwerk via Excelsior-aanvoerder Ryan Koolwijk in het doel: 1-0.
Kort na de openingstreffer wist Sparta de marge bijna te verdubbelen. Hahn verkeek zich wederom op een voorzet, waarna Paco van Moorsel met zijn hoofd dichtbij een doelpunt was. Uiteindelijk verdedigde Jurgen Mattheij paniekerig uit door zijn eigen paal te raken. Halverwege de eerste helft was het wél raak voor Excelsior. De bezoekers uit Kralingen kwamen uit het niets op gelijke hoogte, toen Nigel Hasselbaink een kopbal van Mattheij verlengde.

Excelsior op voorsprong

Na de gelijkmaker voerde het team van coach Mitchell van der Gaag de druk op. Eerst mikte Koolwijk een vrije trap aan de rand van het strafschopgebied nog over, maar op slag van rust nam Excelsior brutaal de voorsprong in Rotterdam-West. Stanley Elbers werd weggestuurd door Mike van Duinen en prikte de bal vervolgens door de benen van Sparta-doelman Roy Kortsmit: 1-2.
Vlak na de thee kreeg Sparta opnieuw een harde klap te verwerken. Na ruim twee minuten in de tweede helft werd Hasselbaink gevonden door Fredy Ribeiro en de snelle aanvaller schoof zijn tweede goal van de avond binnen. Ook na de 1-3 bleef Excelsior gevaarlijk, maar Van Duinen faalde van dichtbij oog in oog met Kortsmit en Koolwijk schoot een vrije trap opnieuw over.

Slotoffensief

Met aanvallende wissels probeerde Sparta-trainer Alex Pastoor iets te forceren. Met invallers Mathias Pogba en Craig Goodwin binnen de lijnen werd de jacht naar de aansluitingstreffer ingezet. Halverwege het tweede bedrijf leverde dat bijna succes op voor de thuisploeg. Een fraaie volley van pinchhitter Pogba werd echter op dito wijze gered door Hahn.
Van een slotoffensief van Sparta was naarmate het einde op Het Kasteel naderde weinig sprake. Excelsior was feller en straalde meer uit om koste wat het kost de punten over de streep te trekken, maar toch kwam Sparta uit het niets terug in de wedstrijd. Het was Martin Pusic die het nog even spannend maakte, maar zijn goal kwam uiteindelijk te laat.