nieuws

Groene uitvaart populair op Rotterdamse Funeral Fair

Hier in de Van Nellefabriek is de beurs
Hier in de Van Nellefabriek is de beurs
Groene uitvaarten winnen in hoog tempo aan populariteit. Een afbreekbare urn van aardappelzetmeel, biologische hapjes, elektrisch rouwvervoer, een wade in plaats van een kist en begrafenissen in de natuur zijn voorbeelden van opvallende trends in de branche. Ze komen vooral voort uit het feit dat mensen tijdens hun leven al nadenken over hun eigen uitvaart.
Dat constateren Olga Bouwens van het onlineplatform Remember Me en Peter van Schaik van Uitvaart.nl. Beiden claimen deze maand de grootste uitvaartbeurs van Nederland te organiseren, respectievelijk op zondag 9 april in de Van Nellefabriek in Rotterdam en zaterdag 22 april in de Westerkerk in Amsterdam.
Bouwens: ''De traditionele uitvaart heeft nog de overhand, omdat nabestaanden vaak onvoorbereid zijn. Dan grijp je al snel terug op standaardcrematies of -begrafenissen. Als een overledene zelf zijn wensen kenbaar heeft gemaakt, wordt het een ander verhaal.''
''Er zijn voorbeelden van overleden fietsliefhebbers die per rouwfiets worden vervoerd, met de hele stoet per fiets erachteraan. Of families die de as van de overledene via een biologisch afbreekbare ballon de lucht in laten vliegen. Mensen kiezen voor zichzelf opvallend vaak voor milieubewuste varianten."
Tegelijk worden uitvaarten en herinneringen ook steeds persoonlijker, constateert Van Schaik.
''Een mooi voorbeeld is een portreturn, die op een witte muur met zijn slagschaduw het profiel van de overledene toont. Of een urn die bij opening dierbare muziek laat afspelen."