NIEUWS

Zomernieuws: Ziekenhuis deelt plaszakken uit | Hittemaatregelen bij Feyenoord

Op de strand is nog wat verkoeling te vinden.
Op de strand is nog wat verkoeling te vinden. © Onbekend
Het is opnieuw een warme en zomerse dag. In dit bericht houden we je op de hoogte van het meest opvallende zomernieuws van zaterdag 13 augustus.

Rijkswaterstaat koelt nu ook Haringvlietbrug

Vanwege de hitte gaat Rijkswaterstaat zaterdag en zondag de Haringvlietbrug (A29) koelen. Dat gebeurt tussen elf uur 's ochtends en zeven uur 's avonds. Een blusboot koelt dan de onderkant van de brug. Dit moet ervoor zorgen dat de stalen brugonderdelen in de hitte niet of minder erg uitzetten. Als onderdelen teveel uitzetten, kunnen bruggen namelijk niet meer goed open of dicht. Het koelen veroorzaakt geen hinder voor het vaar- en wegverkeer. Verkeer moet wel rekening houden met water op de weg. Ook de Zwijndrechtse brug, de Brug over de Noord, de Merwedebrug en de Spijkenisserbrug krijgen verkoeling.

Brandweer roept op: maai bermen bij natuurgebieden

Brandweer Nederland roept alle gemeenten, Rijkswaterstaat en de provincies op om wegbermen in de buurt van natuurgebieden met spoed te maaien en het maaisel op te ruimen. Dat is nodig omdat het risico op natuurbranden op dit moment flink verhoogd is door de aanhoudende droogte. Bermbeheerders moeten ook losliggende takken en dor hout in de wegbermen opruimen.
De bermen zijn volgens de brandweer uiterst droog. Een vonk vanaf een weg is genoeg om een natuurbrand te veroorzaken. Ook is er minder bluswater beschikbaar uit beken, sloten en grachten door de droogte. Het bluswater moet soms van ver komen.

Erasmus MC deelt plaszakken uit aan patiënten voor behoud waterkwaliteit

Het Erasmus MC geeft patiënten die in het ziekenhuis een scan moeten maken met behulp van contrastvloeistof plaszakken om de waterkwaliteit op peil te houden. Het Rotterdamse ziekenhuis doet dat met het oog op de droogte, waardoor de waterstand heel laag is en de waterkwaliteit slechter.
Contrastvloeistof zit vol jodium en dat is nauwelijks afbreekbaar. Door plaszakken uit te delen voorkomt het academische ziekenhuis dat de vervuilende contrastvloeistof in het riool terecht komt en vervolgens in sloten en rivieren zit. In de plaszakken zit een goedje dat urine verandert in een stevige geurloze gel, waarna de zak in de prullenbak kan.

Vanaf vandaag is het officieel een hittegolf

In de loop van de ochtend is de dertigste landelijke hittegolf van feit! Toen het 25,0°C werd in De Bilt was de hittegolf een feit. Voor een hittegolf heb je vijf achtereenvolgende dagen nodig van tenminste 25°C waarvan drie van tenminste 30°C. Het is de dertigste landelijk hittegolf sinds 1901.

Het weer van zaterdag

Volop zon en het wordt tropisch warm. De middagtemperatuur loopt op tot 32°C. Er staat een matige wind uit het oosten en aan zee uit het noordoosten.
Vanavond eerst nog zonnig en het blijft lang zomers warm. Echt afkoelen zit er vannacht niet in. De lucht is helder en het blijft warm met een temperatuur die niet lager uitkomt dan 20 °C.

Hittemaatregelen bij Feyenoord- SC Heerenveen

Vanwege de voorspelde hitte geldt zaterdagavond het hitteprotocol. Bezoekers mogen per persoon een flesje water (0,33l) en ook een zonnebrandflesje meenemen. Er worden binnen De Kuip extra mogelijkheden om te drinken gefaciliteerd. Feyenoord adviseert alle supporters voldoende water te drinken.

Test- en vaccinatielocaties dicht

Vanwege het warme weer sluiten alle test- en vaccinatielocaties tot en met zondag om 13.00 uur. De priklocatie in Albrandswaard, bij de parkeerplaats van metrostation Poortugaal, is helemaal dicht. Actuele info op http://ggdrotterdamrijnmond.nl