NIEUWS

Eindelijk! Na 17 jaar weer flamingobaby's geboren in Blijdorp en wat zijn ze schattig....

De moeder zorgt goed voor haar kleintje.
De moeder zorgt goed voor haar kleintje. © Beeld uit video Diergaarde Blijdorp
Diergaarde Blijdorp heeft er 17 jaar op moeten wachten, maar het was het wachten waard. Er zijn weer flamingo-kuikens uit het ei gekropen. Er zijn 14 nesten waarvan er nu drie zijn uitgekomen. Na ongeveer een week zullen de kleintjes de eerste stapjes buiten het nest zetten.
De baby's laten zich nog maar nauwelijks zien. Ze blijven veilig op het nest zitten en de moeder gaat nog vaak over het kuiken zitten. Toch lukte het de diergaarde om een video te maken van het eerste kuiken. En wat is dat kleine pluizenbolletje schattig....
Het vogelteam van de dierentuin heeft de afgelopen jaren alles uit de kast getrokken om daar verandering in te brengen: Een nieuwe volière, de veranderde waterloop, ingevlogen flamingo's en een verplaatste broedpoel. Het is niet duidelijk wat de doorslaggevende factor was, maar iets heeft ervoor gezorgd dat de flamingo's in Diergaarde Blijdorp na zeventien jaar toch weer eieren hebben gelegd. Waarvan deze week de eerste zijn uitgekomen. Er zijn 14 flamingo-eieren geteld.
Als de moeder even van het nest is kan de kleine genieten van het zonnetje.
Als de moeder even van het nest is kan de kleine genieten van het zonnetje. © Beeld uit video Diergaarde Blijdorp
Maarten Vis, hoofd vogelverblijf Blijdorp, is blij dat er weer jonge flamingo's in de Diergaarde te zien zijn. "Wij willen de flamingo's in hun natuurlijke gedrag kunnen tonen", legt Vis uit. "Het is mooi om te zien hoe jonge flamingo's opgroeien bij hun ouders. Dit is een onwijs educatief verhaal dat we onze bezoekers willen meegeven."

Groepsdieren

Het oude verblijf van de flamingo's was deels open, waardoor dieren als vossen, meeuwen en kraaien bij de eieren van de flamingo's konden. Dankzij de volière is het verblijf nu afgesloten. "We hebben toen meteen het hele verblijf aangepakt."
Er zijn ook meerdere flamingo's ingevlogen, waardoor er nu 120 flamingo's in Diergaarde Blijdorp wonen. "Flamingo's zijn groepsdieren. Hoe meer flamingo's, hoe veiliger ze zich voelen", vertelt het hoofd van het vogelverblijf in de dierentuin.
Dit was niet de enige reden om de groep uit te breiden. "Het is belangrijk om ze genetisch gezond te houden en te voorkomen dat er koppels ontstaan tussen broers en zussen."
In totaal zijn er 14 nesten.
In totaal zijn er 14 nesten. © Beeld uit video Diergaarde Blijdorp

Bevruchte eieren, of toch niet?

Het verblijf heeft verder een verdiepte vijver gekregen, waardoor bezoekers de flamingo's voor het eerst ook kunnen zien zwemmen. Ook heeft het vogelteam de broedpoel - een ondiep stuk water met klei - verplaatst. "Flamingo's maken hun nesten niet van takken zoals andere vogels, maar bouwen hun nesten met klei."
Het stimuleren van het broedgedrag van de roze vogels heeft er uiteindelijk toe geleid dat de dierentuin nu 14 flamingo-eieren heeft. Toch blijft het nog allemaal spannend of er ook daadwerkelijk flamingo's zullen komen, want Vis bekent dat het nog niet zeker is of de eieren bevrucht zijn of niet.
De verwachting blijft dat volgende week een aantal flamingokuikens ter wereld komt. "We gaan niet op onze knieën met een verrekijker naar het verblijf staren, maar we kijken er ontzettend naar uit."