DIEREN

Hoe houd je de hond koel? Veel meldingen over huisdieren in nood

Zolen van hondenpoten vormen één derde van hun koelmechanisme
Zolen van hondenpoten vormen één derde van hun koelmechanisme © Radio Capelle
De laatste dagen worden we doodgegooid met tips om het hoofd koel te houden, maar ook huisdieren hebben last van de hitte. Bij de Politie Eenheid Rotterdam zijn al talloze incidenten gemeld van huisdieren in nood; verbrande pootjes door heet asfalt, achtergelaten in een snikhete auto en zelfs een dier dat overleed op een bloedheet balkon.
Hans Manse, de 'dierenagent' van basisteam IJsselland, vertelt aan mediapartner Radio Capelle dat je constant meldingen binnenkrijgt over honden die achter worden gelaten in véél te warme auto's. Dit doen mensen, volgens Manse, vaak niet opzettelijk, maar baasjes van dieren moeten wel beter opletten op dit soort onaangename omstandigheden: "In een auto die in de volle zon staat kan de temperatuur al gauw oplopen tot zo'n 40 à 45 graden, daar zou je zelf ook niet graag in willen zitten. Een huisdier kan in dit soort slechte omstandigheden hittestress krijgen en vaak lijdt dit ook tot hittestuwing. Dat houdt in dat het lichaam, door de verhoogde lichaamstemperatuur, de warmte niet meer kan afvoeren".

Honden op het balkon

Naast huisdieren die worden achtergelaten in een snikhete auto ziet Manse ook dat dieren vaak te vinden zijn op een té warm balkon. “Mensen denken in eerste instantie vaak dat ze op het balkon lekker in de verkoelende schaduw kunnen zitten, maar uiteraard draait de aarde om de zon en zal op een bepaald punt de schaduw verdwijnen. Als je dit even niet in de gaten hebt gaat het dier de verzengende hitte in”.
Op het twitteraccount van Manse staat een voorbeeld van een hond die per ongeluk op het balkon terecht is gekomen en het helaas heeft moeten bekopen met de dood. Manse vraagt de Capellenaren om goed op elkaar te letten: "Mocht je nou een dier zien die last ondervindt van de warmte, bel gerust 112, zeker tijdens deze tropische dagen."
Tekst gaat verder onder de afbeelding van de tweet

Koelmechanisme

Manse vertelt ook dat je asfalt beter kunt mijden als je de hond gaat uitlaten: "De hond koelt via de voetzooltjes en deze kunnen op het hete asfalt snel verbranden. Zodra deze verbrand zijn kan een hond zich niet meer koelen. Als een hond zich niet meer kan koelen, dan is dik één derde van zijn koelmechanisme uitgeschakeld. Los van het koelmechanisme heeft het dier enorm veel pijn aan de verbrande plekken op zijn pootjes. Wat vaak helpt is om je hond een koelband om te doen. Deze vul je met water en daar hebben de huisdieren enorm veel plezier van.
Radio Capelle is in de hitte de straat op gegaan om Capellenaren te vragen wat zij deze dagen doen om naast zichzelf ook hun huisdieren verkoeling te bieden.