PUTTERSHOEK

Ara Guusje na vermissing van vier dagen terug bij eigenaar: 'Die wordt niet meer losgelaten'

Ara Guusje voor haar grote avontuur in de buitenlucht
Ara Guusje voor haar grote avontuur in de buitenlucht © Eigen foto
Petra de Bruijn uit Sliedrecht dacht zorgeloos op vakantie te gaan, maar moest haar bootvakantie afbreken toen haar papegaai Guusje niet meer terugkeerde naar de vogelopvang. Na een oproep op social media en veel zoeken is Guusje na vier dagen weer terug. "Volgende keer gaat ze mee op vakantie."
Terwijl Petra genoot van een bootvakantie in Nederland, verbleef haar ara Guusje in een vogelopvang en leerde ze daar freeflighten, een manier waar vogels getraind worden om buiten te vliegen en weer terug te gaan naar de eigenaar. Petra's andere ara Kiwi kan dit al, maar Guusje was dat niet gewend. De vogelopvang stelde daarom voor om ook Guusje te trainen. "Ik twijfelde daarover, want ze komt eigenlijk nooit buiten", vertelt Petra. Toch gaf ze het een kans. "Ze mochten het wel aan haar leren, maar dat is maar twee dagen goed gegaan."
Op dinsdag kwam Guusje niet meer terug naar de vogelopvang. Petra hoorde dit een dag later. "Ik maakte me direct enorme zorgen."

Terug van vakantie

Ze brak direct haar vakantie af en ging terug naar Sliedrecht om te zoeken naar de vogel. Ook plaatste ze direct een oproep op Facebook om uit te kijken naar haar ara. Zeker drie keer kreeg ze een telefoontje van mensen die haar hadden gezien, waarvan twee keer op zaterdag. "Na het telefoontje in de ochtend hoorden we dat ze in Puttershoek was gezien en waren we te laat. Maar 's middags kregen we opnieuw een melding. Ik ben toen direct opnieuw in de auto gesprongen", vertelt Petra.
Guusje bleek in een tuin van een ouder echtpaar in Puttershoek te zitten. Het stel had eerst de dierenambulance gebeld, maar die deed daar niets mee, zegt Petra. "Ontzet hebben ze toen iemand anders gebeld, die ook aras hebben. Die wist dat Guusje vermist was en belde mij." Nadat Petra bij het echtpaar kwam, riep ze haar vogel. Die kwam vermoeid naar beneden gefladderd en toen waren de ara en haar baasje weer herenigd.
Uiteindelijk is de ara vier dagen weggeweest. Petra denkt dat ze geen dag langer weg had moeten blijven. "Ze was heel erg afgevallen. In de omgeving is genoeg voedsel te vinden, maar volgens mij heeft ze vier dagen nauwelijks gegeten en niet gedronken. Ik denk niet dat ze het anders had overleefd."
Guusje zal in ieder geval niet meer freeflighten.

'Geen sprake van vermissing'

De eigenaar van de vogelopvang die de Guusje trainde laat weten dat er constant zichtmeldingen van de ara zijn geweest uit de omgeving. "Daar was de eigenaar van op de hoogte en ik heb haar ook telkens gerustgesteld", laat Dirk-Jan van der Steen van Hareco Dier en Vriend weten. Hij zegt dat het leren freeflighten op initiatief van de eigenaar is opgestart.
Daarnaast vertelt de vogelspecialist dat ongetrainde vogels in het begin moeten wennen aan het leven buiten. "Vliegen, duiken en terugvliegen zijn vaardigheden die ze echt moeten leren. Dat gaat bij de een sneller dan de anders." Ook denkt hij dat de vogel nooit in gevaar is geweest. "Het is niet heel uitzonderlijk of spannend als een vogel even wegvliegt. Een kat loopt ook weleens weg, en komt vanzelf terug."

Huisarrest

Petra neemt geen risico meer en zal Guusje bij de eerstvolgende vakantie niet meer achterlaten bij de opvang. "Die gaat gewoon mee op de boot. We maken wel een volière voor haar."