FEYENOORD

Arne Slot realistisch na Feyenoord-SC Heerenveen: 'Ze hebben gedaan wat ik van ze kan verwachten'

Arne Slot moedigt zijn manschappen nog maar eens aan tijdens het competitieduel van Feyenoord tegen SC Heerenveen
Arne Slot moedigt zijn manschappen nog maar eens aan tijdens het competitieduel van Feyenoord tegen SC Heerenveen © VK Sportphoto - Yannick Verhoeven
Waar Feyenoord er tegen Vitesse in slaagde vijf keer te scoren, bleek scoren tegen SC Heerenveen zaterdagavond in De Kuip een brug te ver (0-0). Tot teleurstelling van trainer Arne Slot, die zijn manschappen echter weinig kwalijk nam.
Het grootste verschil met vorige week? "Toen hadden we een tegenstander die probeerde mee te voetballen en ons hoog onder druk wilde zetten", blikte Slot terug op het met 5-2 gewonnen treffen met Vitesse. "Vandaag hadden we een tegenstander die massaal inzakte. Dan is het een hele andere wedstrijd, waarin we ook wel aan aantal kansen hebben gehad. Misschien wel betere dan vorig week, maar dat heeft niet geleid tot een goal. Je moet continu een antwoord vinden op de meerdere speelwijze die je tegenover je krijgt."

'Wedstrijd die we vorig jaar in de eindfase naar ons toetrokken'

Toch was Slot tevreden over de manier waarop zijn spelers zich manifesteerden. "Ze hebben gedaan wat ik van ze kan verwachten. Een elftal dat nog zo weinig met elkaar heeft gespeeld tegen een tegenstander die negentig minuten lang een cirkel rondom de eigen zestien optrekt en spelers heeft die uitstekend kunnen counteren, dan moet je het maar even voor elkaar krijgen om heel dominant te spelen en heel weinig counterkansen weg te geven."
Arne Slot na Feyenoord-sc Heerenveen (0-0): ''Het is ons niet gelukt om een antwoord te vinden'
Desalniettemin komt het puntenverlies aan, beaamt Slot. "Tuurlijk. Het is niet goed om thuis tegen Heerenveen punten te verspelen. Dit waren wedstrijden die we vorig jaar met name in de eindfase naar ons toetrokken. Vandaag hebben we in het laatste kwartier nog een paar uitstekende kansen gehad, maar als je die niet maakt, blijf je op 0-0 steken."

Volgepakt centrum

Door de compacte manier van spelen van Heerenveen, kwamen de spitsen van Feyenoord - eerst Danilo, in de slotfase Santiago Gimenez - amper in het spel voor. "Door het midden zijn ze moeilijk te vinden. Dan blijft er maar één manier over en dat is via de zijkant. Dat vond ik vorig jaar een stuk beter dan nu. Dat is niet zo gek en sowieso geen verwijt, maar ook een logisch gevolg van het feit dat er een rechtsbenige speler op linksback staat", verwijst Slot naar Marcus Pedersen.
"Wat beter moet, is voornamelijk de samenwerking tussen buitenspeler en back. Als de tegenstander het centrum dichthoud, moet je in de één-tegen-één of twee-tegen-twee iets forceren aan de zijkant. Dat ging aan de rechterkant beter dan aan de linkerkant."
De warme omstandigheden weigerde Slot aan te halen als excuses voor het mindere resultaat. "Zo hoog was het tempo in de wedstrijd ook niet", stelde Slot. "Er was voldoende ruimte voor de spelers om op momenten heel rustig aan te doen. Er waren drinkpauzes, veel wissels en ik had niet de indruk dat het tempo van de wedstrijd moordend was. Sterker nog, in de eindfase was het in ons voordeel dat de tegenstander nog wat vermoeid was en wij tot onze beste kansen komen."