nieuws

'Laat waardevolle erfstukken niet verdwijnen in de container'

De inboedel van een overledene verdwijnt nog wel eens in de vuilnisbak omdat nabestaanden geen idee hebben van de waarde van erfstukken. Tijdens de Funeral Fair in de Van Nellefabriek konden erfstukken gratis worden getaxeerd."
Teun Bouwer komt met een schilderij uit de negentiende eeuw in een gouden lijst van een schilder die door koning Willem III bijzonder werd gewaardeerd. "Dit is heel bijzonder en extra leuk."
"Er zitten hele dure dingen bij. Sommige objecten zijn wel van emotionele waarde maar de financiële waarde valt tegen", zegt veilingmeester Arne Bonsaksen over de aangeboden erfstukken.

'Bekijk de inboedel van een overledene zorgvuldig'

Voor nabestaanden is het vaak lastig om te beoordelen of schilderijen, schalen en beelden nog waarde hebben. Vaak moeten ze een huis leegruimen en is daar niet veel tijd voor. Ongemerkt belanden daardoor waardevolle erfstukken in de prullen. Dat wil je voorkomen.
Tijdens de Funeral Fair adviseert Veilinghuis Vendu mensen om de inboedel van een overledene zorgvuldig te bekijken. Taxateur Bonsaksen: "In heel Nederland verdwijnen er museale collecties in de container. Schakel als het even kan een expert in. Baat het niet dan schaadt het vaak ook niet."
De veilingmeester kijkt naar de kunstenaar, de conditie en de huidige marktwaarde.
Teun Bouwer heeft een bijzonder erfstuk in handen maar is het ook waardevol? Veilingmeester Bonsaksen: "Schilderijen uit de Nederlandse romantiek zijn iets minder in trek, maar er is toen ook heel veel moois gemaakt."
Bouwer verwacht bij een veiling van zijn erfstuk een opbrengst van zesduizend euro. "Dat is geen wereldbedrag maar het is wel leuk."