nieuws

Drie dagen terreur en rampen oefenen in haven Rotterdam

In Rotterdam is deze week een grote havenbeschermingsoefening. Opsporingseenheden, ramp- en terreurbestrijders en hulpverleners oefenen meerdere scenario's waarbij sprake is van een verhoogde dreiging. Voor omwonenden kan dit hinder opleveren, waarschuwt de politie.
De oefening is van maandag 10 april tot en met woensdag 12 april en heet Port Defender Rotterdam. Drie scenario's worden geoefend waarbij de betrokken instanties op scherp staan.

Praktijkoefening


Zo moet de Dienst Speciale Interventies (DSI) van politie en Defensie een door terroristen gekaapt schip met explosieven aan boord bevrijden. Ook marineduikers, mariniers en militairen van de maritieme explosievenopruimingsdienst oefenen gezamenlijk.
De Nautische Mobiele Eenheid moet op haar beurt een einde maken aan een uit de hand gelopen betoging. En geneeskundige hulpverleners nemen de verzorging van eventuele gewonden voor hun rekening.

Samenwerking


De marine oefent al minstens één keer per jaar in de Rotterdamse haven, vanwege de strategische positie als aanvoerpunt van Europa. De haven is een logisch en aantrekkelijk doelwit voor terroristen. Doel van deze oefening is om alle veiligheids- en hulporganisaties in de praktijk samen te laten werken op het gebied van havenbescherming.
Dat samenwerken is iets wat betrekkelijk nieuw is, zegt Gijs Hilgers van het Havenbedrijf Rotterdam. Volgens hem werd een grote oefening waarbij meerdere organisaties samenwerken vorig jaar voor het eerst gedaan.
"Het gaat nu veel soepeler en iedereen weet elkaar makkelijker te vinden", aldus Hilgers. "Dit is een hele vooruitgang."

Geluidsoverlast


Tijdens Port Defender Rotterdam wordt gebruik gemaakt van een helikopter en oefenmunitie. Dat betekent dat omwonenden en bedrijven in de omgeving van de Wilhelminakade, Rijnhaven, Waalhaven en Katendrecht te maken kunnen krijgen met geluidsoverlast.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl