nieuws

FNV Havens wil samenwerken met arbeidsinspectie

FNV Havens wil meer samenwerken met de voormalige arbeidsinspectie om ongelukken te voorkomen. De inspecteurs krijgen dan eerder inlichtingen over wat er mis is in een bedrijf. De vakbond krijgt op zijn beurt de uitkomsten van onderzoeken, zegt vakbondsbestuurder Niek Stam.
Aanleiding voor de oproep zijn meerdere dodelijke ongelukken in korte tijd in de Rotterdamse haven. Zondag raakten twee mensen nog gewond, zegt Stam.

Niet piepen


De vele ongelukken zijn volgens de vakbond geen toeval. "Er is meer aan de hand", denkt Stam. "Het zijn noodlottige ongelukken, maar door de crisis is veel bezuinigd op opleidingen en neemt de druk op werknemers toe."
Volgens Stam is er steeds meer concurrentie in de haven en moeten de kosten binnen de perken worden gehouden. "Dat gaat ergens wrikken en dat is bij de werknemers. Vooral mensen met een tijdelijk contract willen niet piepen."

Flatscreens


De bestuurder vindt dat werkgevers hun geld verkeerd besteden. "Flatscreens in kantines kunnen wel betaald worden en werkgevers kunnen wel voor een paar honderdduizend euro advocaten inhuren om hun eigen huid te redden als er een dodelijk ongeluk is."
FNV Havens hoopt dat samenwerking met de arbeidsinspectie meer ongelukken voorkomt. "Dat is belangrijk, want nu krijgen wij nooit iets te horen over onderzoeken. Daar balen wij van. Wij willen onze leden kunnen aanspreken als dat nodig is."
De leden van FNV kunnen op 21 april stemmen over de eventuele samenwerking op een nationaal havenwerkerscongres.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl