SPARTA

Sparta verliest van AZ ondanks historische en snelle goal van Vito van Crooij

Vito van Crooij schiet voor Sparta al na acht seconden de 1-0 binnen tegen AZ
Vito van Crooij schiet voor Sparta al na acht seconden de 1-0 binnen tegen AZ © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Op Het Kasteel is Sparta zondag onderuit gegaan. AZ won op het nieuwe grasveld van de Rotterdammers (2-3). Dit eredivisieduel zal de liefhebber in elk geval lang blijven herinneren.
Dit moet je onthouden van Sparta-AZ
Dit moet je onthouden van Sparta-AZ © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Je zou maar nog voor de poorten van Het Kasteel hebben gestaan. Je zou nog even hebben moeten wachten op je halve liter bier. Je zou maar de hoge nood niet hebben kunnen ophouden. Dan had je een historisch moment in de Nederlandse voetbalhistorie gemist. Vito van Crooij is namelijk in een bijzonder rijtje gekomen.
De buitenspeler van Sparta scoorde al na acht seconden het openingsdoelpunt tegen AZ (1-0). Daarmee evenaarde Van Crooij het oude record van Koos Waslander. Hij vond in 1982 namens NAC Breda tegen PEC Zwolle ook na acht seconden het net. Veertig jaar later moet de Rotterdammer dit opmerkelijke record met Van Crooij gaan delen.
Zo klonk de snelle 1-0 van Vito van Crooij bij Sparta-AZ op Radio Rijnmond
Sparta en Van Crooij werden door deze snelle treffer even het middelpunt van het Nederlandse voetbal, maar AZ was in de eerste helft de betere partij. De bezoekers uit Alkmaar kregen via Pantelis Hatzidiakos, Dani de Wit en Vangelis Pavlidis meerdere goede kansen. De Spartaanse defensie kon lang een tegentreffer voorkomen. Pas in de blessuretijd slikte doelman Nick Olij zijn eerste tegentreffer namens de Rotterdammers. Uit een strafschop, veroorzaakt door Bart Vriends, schoot Pavlidis de 1-1 ruststand op het scorebord.

Martins Indi flirt met rood

Opmerkelijk waren trouwens twee fases rondom Bruno Martins Indi. De centrale verdediger van AZ kreeg in de 38e minuut een gele kaart vanwege een elleboogstoot en tijdens de rust keek de VAR naar een andere situatie waarin de oud-Feyenoorder zijn elleboog had gebruikt. Uiteindelijk hoefde Martins Indi niet te vertrekken, want scheidsrechter Jannick van der Laan greep niet in.
Sparta-aanvoerder Adil Auassar na AZ-thuis: 'Niet gebracht wat we normaal wel kunnen'
AZ trok in de tweede helft de goede lijn door. Dat sterke spel resulteerde in de 1-2 van Dani de Wit, maar het antwoord van Sparta liet niet lang op zich wachten. Twee minuten na de tweede Alkmaarse goal stond de stand alweer gelijk. Wie anders dan Van Crooij, die vorig seizoen ook al de plaaggeest van AZ was met een late treffer, rondde een steekpass van Jonathan de Guzmán keurig af (2-2).
Zo klonk de 2-2 van Vito van Crooij bij Sparta-AZ op Radio Rijnmond
Ondanks de gelijkmaker bleef AZ beter dan Sparta. De bezoekers namen halverwege de tweede helft daarom weer de leiding in de wedstrijd. De Hongaars-Servische linksback Milos Kerkez maakte de verdiende 2-3. In het slotkwartier verzuimde AZ-invaller Yusuf Barasi de vierde Alkmaarse goal te scoren, waardoor Sparta in leven bleef. Alleen konden de Rotterdammers in de slotfase amper een vuist maken. Daarom was de eerste competitienederlaag van Sparta onder leiding van hoofdtrainer Maurice Steijn een feit.
Maurice Steijn verliest tegen AZ voor het eerst met Sparta

Sparta - AZ 2-3 (1-1)

1' 1-0 Vito van Crooij
45+1' 1-1 Vangelis Pavlidis (penalty)
57' 1-2 Dani de Wit
59' 2-2 Vito van Crooij
65' 2-3 Milos Kerkez
Opstelling Sparta: Olij; Abels (75' Sambo), Vriends, Auassar, Pinto; De Guzmán (75' Mijnans), Namli (83' Brym), Verschueren (46' Van Mullem); Lokilo (46' Kitolano), Lauritsen, Van Crooij