MAAS

VIDEO: Zeehond komt een visje halen in het centrum van Rotterdam

Zeehond komt een visje halen in het centrum van Rotterdam
Zeehond komt een visje halen in het centrum van Rotterdam © Rijnmond
Een zeehond heeft zondag aan het einde van de middag een uitstapje naar het centrum van Rotterdam gemaakt. Pal tegenover het voormalige zwembad Tropicana hebben twee bewoners van een flat aan de Maaskade gefilmd hoe het beest een visje opduikt en verorbert.
Vader en zoon Van Steenis moeten even met hun ogen knipperen of ze het wel goed zien. Vanuit hun flat op de Maaskade – "het lelijkste gebouw van Rotterdam met het mooiste uitzicht van de stad", aldus vader Kees van Steenis – zien ze een zwart koppie boven het water van de Nieuwe Maas uitkomen. Dat is rond 17:00 uur, ter hoogte van het oude Tropicana.
Zeehond komt een visje halen in het centrum van Rotterdam
Vrolijk spelend duikt het beestje weer onder en komt met een spartelende vis naar boven. "Het lijkt wel een paling", zegt zoon Pieter van Steenis. Hij filmt het tafereel met zijn mobiel door een verrekijker. "De zeehond duikt op en komt af en toe even boven om een hap lucht te nemen."
Als een speedboot over de plek vaart waar de zeehond net is ondergedoken, schrikken ze even. Het gaat goed. Even later duikt hij weer op, de vis nog in zijn bek.
Zeehonden worden de laatste jaren vaker gezien in de Nieuwe Maas, mede doordat het water schoner is geworden. Maar zo ver in de stad hebben de twee mannen er nog nooit een gezien. Ze vermoeden dat hij nog wel verder landinwaarts zal trekken. "De vloed komt op", zegt Kees van Steenis, nagenietend van het schouwspel.