SPARTA

Bijna ging de snelle Sparta-goal van Van Crooij niet door: 'Grensrechter wist ook niet waarom hij vlagde'

Vito van Crooij (links) was met twee goals tegen AZ de grote man bij Sparta
Vito van Crooij (links) was met twee goals tegen AZ de grote man bij Sparta © VK Sportphoto - Mischa Keemink
Het maakt niet meer uit hoe zijn carrière zal verlopen, maar Vito van Crooij zal later vooral aan één moment herinnerd worden. De buitenspeler van Sparta opende zondag na acht seconden al de score tegen AZ (2-3), waarmee hij het oude record van Koos Waslander van het snelste doelpunt evenaarde.
"Het is natuurlijk een mooi iets wat ik heb geëvenaard", zegt Van Crooij, die vertelt dat het openingsdoelpunt ingestudeerd was. Sparta had die goal afgekeken van een wedstrijd van het Engelse tweede niveau. Even leek het erop dat het doelpunt van de Spartaan afgekeurd zou worden. "Ik vroeg aan de grensrechter waarom hij vlagde, maar toen zei hij dat 'ie het zelf ook niet wist. Hij had mij zelfs niet eens gezien."
Vito van Crooij na Sparta-AZ (2-3): 'Grensrechter wist ook niet waarom hij vlagde'
Na deze opmerkelijke handeling van de grensrechter werd de goal van Van Crooij dus toch goedgekeurd. Later zou de buitenspeler nog een tweede treffer tegen AZ maken. "Misschien kunnen we er elke week tegen spelen", knipoogt Van Crooij.

Intuïtie en gogme

Maar Van Crooij sluit zijn ogen niet voor de verbeterpunten, want hij zag Sparta een moeilijke wedstrijd spelen tegen AZ. Voornamelijk in de eerste helft liep het niet bij de Rotterdammers. "We verloren snel de bal en kregen geen druk op AZ. Dan zag je in de tweede helft dat we meer energie erin gooiden. Toen stond het beter en kwamen we hoger. Ik denk dat we meer aan het voetballen moeten komen. Dat moeten we ook durven We zijn daar goed genoeg in."
Onder leiding van hoofdtrainer Maurice Steijn is Van Crooij in elk geval helemaal opgebloeid. Al vindt de aanvaller van Sparta te makkelijk om naar hem te wijzen. Daarin is de Limburger ook zelfkritisch. "Ik ben iemand die vrij moet zijn. Je moet me niet te veel opdrachten geven", legt Van Crooij uit. "Ik voetbal vaak op intuïtie en gogme. Dat heb ik in het verleden vaak bewezen dat het goed kan uitpakken."