SPARTA

Snelste doelpuntenmaker Waslander platgebeld na evenaring 40 jaar oud record: 'Vooral leuk dat het record niet verbroken is!'

Koos Waslander
Koos Waslander © Orange Pictures
Opeens duikt zijn naam weer op vanwege hét record dat mogelijk nooit de boeken uit gaat: Koos Waslander. De Rotterdammer maakte in het seizoen 1981/1982 de snelste eredivisiegoal ooit, door al na acht seconden namens NAC Breda te scoren bij PEC Zwolle. Een record dat hij vanaf vandaag deelt met Sparta-aanvaller Vito van Crooij.
Waslander zat de wedstrijd live te kijken en zat nog in zijn stoel of hij lag er al in. “Ja, ik zat te kijken, haha! Ik dacht misschien is het wel buitenspel,” grapt de goedlachse aanvaller van weleer als wij hem bellen op Radio Rijnmond. “Nee, ik gun het die jongen echt wel, maar mijn record is bijna onmogelijk te verbreken. De bal hoeft maar één keer na de zijkant of het kan al bijna niet meer. Dit was al tamelijk bizar.”

'Wel weer leuk, joh!'

Daarna ging de telefoon van Waslander veelvuldig. “Ik ben al aardig wat gebeld ja. Wel weer leuk joh, ook voor die jongen. Al heeft ’ie het niet verbeterd, dus dat is ook wel leuk, haha! Kijk, als het record ooit wordt verbroken dan is dat zo, maar het is leuker als het geëvenaard wordt. En het is niet verbeterd.”
Van zijn beroemde doelpunt zijn geen beelden. In die tijd was er nog niet bij elke wedstrijd een cameraregistratie. “Op YouTube heb ik een keer de goal nagespeeld in het stadion van NAC voor een andere omroep. Dat moet er nog steeds ergens op staan. Van de echte wedstrijd zijn geen beelden, toen was dat nog niet bij elk duel.”
“Ik had afgesproken met Ton Lokhoff dat ik de bal zou terugleggen en dan gelijk de diepte zoeken met in die tijd Rinus Israel. De bal ging diep en hij speelde hem met een boogje naar zijn eigen keeper. En er overheen. Dus ik hoefde alleen maar in één rechte lijn door te lopen, anders haal je het al bijna niet in acht seconden.”
En nu? Kan Van Crooij nog op een bosje bloemen of ander contact rekenen? “Nee joh ik doe niet aan al die gekkigheid. Ik vind het leuk dat die jongen gescoord heeft maar voor de rest… ja, succes!”, besluit Waslander.