nieuws

Excelsior en Barendrecht in Eredivisie vrouwenvoetbal

Excelsior en BVV Barendrecht nemen volgend seizoen gezamenlijk deel aan de Eredivisie Vrouwen. Volgens algemeen directeur Ferry de Haan was er veel behoefte aan vrouwenvoetbal in de regio op het hoogste niveau.
''Wij wilden als Excelsior het vrouwenvoetbal graag omarmen. Wij wisten dat BVV Barendrecht die stap ook wilde maken en daarom zijn we met elkaar om de tafel gaan zitten. Wij willen ook echt samenwerken. Het is niet zo dat wel alleen gebruik willen maken van de infrastructuur van Barendrecht. We willen dit minimaal voor drie jaar doen, maar hopelijk voor langere tijd'', aldus Ferry de Haan.
Het is de bedoeling dat er getraind gaat worden op het complex bij Barendrecht en dat de thuiswedstrijden op beide complexen worden afgewerkt. Over een gezamenlijk shirt wordt nog nagedacht.
Tot nu toe deed er nog geen enkele regioploeg mee aan de Eredivisie voor vrouwen. Die competitie bestaat op dit moment uit acht teams. Achilles ‘29, ADO Den Haag, Ajax, Heerenveen, PEC Zwolle, PSV, FC Twente en Telstar VVNH nemen deel aan de competitie.
Damesvoetbal is de snelst groeiende sport van Nederland en daarom is het raar dat er in de regio Rotterdam met drie betaald voetbalorganisaties nog geen team was op het hoogste niveau. Geld speelde vaak een rol als argument om niet deel te nemen aan de eredivisie. ''We doen het voor de uitstraling van de club en willen alles beetpakken om de club Excelsior verder te helpen. We hebben wel gezegd dat het geen geld mag kosten. We zullen er ook een maatschappelijke component aanhangen. Dus vanuit Excelsior 4all zullen we er ook een steentje aan bijdragen. Dit seizoen hebben we bij Excelsior al vrouwenvoetbal geïntroduceerd'', aldus De Haan.
Bij Barendrecht is vrouwenvoetbal al jaren populair en voorzitter Martin Seltenrijch was daarom snel enthousiast om samen met Excelsior een Eredivisie elftal neer te zetten. ''Vrouwenvoetbal is populair binnen onze vereniging. Wij hebben vier seniorenteams en vijf meisjesteams. In Barendrecht is vrouwenvoetbal populair, maar ook in de rest van Nederland is vrouwen- en meisjesvoetbal de snelst groeiende sport'', zegt Seltenrijch.
Het eerste team van Barendrecht speelt op dit moment in de Topklasse. Seltenrijch denkt wel dat het team flink versterkt moet worden om mee te kunnen doen aan de Eredivisie. ''Wij hebben hier voldoende talent rondlopen, maar de Eredivisie is weer een ander niveau. Dus ik schat in dat ruim de helft van de selectie van buiten zal moeten komen'', zegt Seltenrijch.
''Onze ambitie is dat we de selectie op termijn willen samenstellen met speelsters uit de opleidingen van BVV Barendrecht en Excelsior’’, vult De Haan aan. ''Wij verwachten ook dat naar aanleiding van de bekendmaking dat voetbaltalenten zich zullen aanmelden. Deze regio herbergt immers flink wat voetbaltalent'' zegt de algemeen directeur van Excelsior.