ROTTERDAM

Cees Engel, vader van Willem en voormalig Rotterdams huisjesmelker, overleden

Cees Engel in zijn woning in België
Cees Engel in zijn woning in België © Rijnmond
De man die in het verleden bekendstond als de huisjesmelker van Rotterdam, Cees Engel, is overleden. Hij is de vader van Willem Engel van Viruswaarheid. Zijn overlijden is bekendgemaakt door jurist Jeroen Pols, die adviseur is geweest van Cees Engel en voor Viruswaarheid werkt.
In het bericht schrijft Pols: "Na tientallen jaren strijden tegen een rancuneuze overheid is Cees Engel overleden. Een bijzonder mens die stond voor rechtvaardigheid en een wetenschapper in hart en nieren. De strijd om Fort Oranje gaat door."
Cees Engel had decennialang een groot aantal goedkope panden in bezit in Rotterdam. Daar bouwde hij de reputatie op van 'krottenkoning' annex 'huisjesmelker' vanwege de staat van de woningen. Hij had het voortdurend aan de stok met de gemeente die hem na een jarenlange strijd uitkocht voor vele miljoenen.
Jaren later nam Engel Fort Oranje over, een camping in het Brabantse Rijsbergen. Ook daarover ontstond een groot conflict met de overheid, vanwege de verpauperde staat van de camping. Cees Engel heeft zich tot zijn dood verzet tegen de verkoop van Fort Oranje, dat hij runde met zijn andere zoon Jan.

Parallellen met zoon Willem

In een interview met Rijnmond in november 2020 zei hij wel paralellen te zien tussen zijn confrontaties met het bevoegd gezag en die van zijn zoon Willem. "Ik heb hem gewaarschuwd: het zijn allemaal boeven van de overheid. Leugenaars en bedriegers."
Het gesprek vond plaats in zijn woning in België. "Ik ben op de vlucht voor de dictatuur Nederland", zei hij destijds. Engel ergerde zich aan de titel 'huisjesmelker'. "Ik wilde juist mensen die weinig geld hadden, helpen. Ik heb altijd bezwaar gemaakt tegen die term huisjesmelker. Het is zo denigrerend. Net zoals ze nu afbreuk doen aan Willem."
In een interview dat Willem Engel met zijn vader had voor Viruswaarheid, roemde hij diens rol als 'Don Quichotte': "Een van de dingen waarom ik je bewonder, is dat je je hele leven lang alleen maar je eigen weg bent gegaan. Dat is niet altijd makkelijk geweest voor jezelf en zeker niet voor je omgeving."
Cees Engel, die 78 jaar oud werd, was opgeleid als biochemicus. Ondanks dat hij miljoenen opstreek, viel hij op door zijn uiterst sobere levensstijl. Zowel in zijn kantoren in Rotterdam in het verleden als recent in zijn Belgische woning was nauwelijks sprake van meubilair of enige aankleding. Hij leefde tussen stapels dossiers. Het is niet bekend waaraan hij is overleden.
In oktober 2021 stond De Dag van Toen Podcast in het teken van Cees Engel.