112

Juwelier kapot na plofkraak: 'Ik weet niet wat ik erop moet zeggen'

De voorgevel van de juwelier in Oud-Beijerland is afgezet met hekken
De voorgevel van de juwelier in Oud-Beijerland is afgezet met hekken © Maikel Coomans
Het is een wrang beeld: de gevel van juwelier Bijland ligt volledig aan diggelen door de plofkraak afgelopen nacht, maar de zilver- en geelkleurige ramkraakpaaltjes staan nog keurig op hun plek. De eigenaar van de zaak veegt de scherven en gevallen ringen bij elkaar.
Hij weet geen woord uit te brengen: "Nee, ik ben hiervan nog niet bijgekomen. Wat moet ik er op zeggen?", is het enige wat hij kan vertellen, terwijl hij verder gaat met de bezem. Een winkelmedewerkster die in alle vroegte naar de juwelier was gekomen is ook zwaar aangeslagen: "Ja, verschrikkelijk", weet ze nog net uit te brengen. Uren na de explosie is iedereen er nog kapot van.

Enorme klap

De klap van de plofkraak is enorm. Dat is niet alleen te zien aan de ravage in de winkel, maar het zijn ook de woorden van een wijkagent die een flink stuk verderop woont en midden in de nacht wakker werd van de klap.
Verslaggever Maikel Coomans beschrijft ook dat het een ongelooflijk harde klap moet zijn geweest: "De ramen liggen er helemaal uit, stukken metaal liggen op de grond. Binnen zijn de meeste vitrines nog heel, maar er liggen veel glas en ringen op de grond."
Ook aan de overkant zijn ruiten gesprongen. Omwonende Yannick vertelt wat hij meemaakte: "Ik schrok me dood, keek naar buiten en zag de dader uit de winkel lopen en toen wegrijden op een scooter." Meer dan 15 ramen zijn gesneuveld. Buurtbewoners zijn druk bezig om de schade te herstellen.
Bij dit pand aan de overkant van de juwelier liggen de ramen er zelfs uit
Bij dit pand aan de overkant van de juwelier liggen de ramen er zelfs uit © Rijnmond

Plofkraak op bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden, die onze verslaggever heeft gezien, is te zien dat een scooterrijder komt aanrijden, iets tegen het raam plakt en dan wegrijdt. Dan volgt de explosie en gaat de scooterrijder de juwelier binnen. Kort nadat hij op de vlucht is geslagen, gaat hij onderuit. Met verwondingen vlucht hij verder, maar de politie vindt hem en zijn scooter even later.
De politie heeft een 21-jarige Vlaardinger opgepakt en heeft een deel van de Oostdijk in Oud-Beijerland afgesloten. Daar op straat vonden ze de buit: ringen en horloges. De Forensische Opsporing doet onderzoek.

Buit

Of en wat er precies is buitgemaakt na de plofkraak, is nog onduidelijk. In maart van dit jaar was er ook al een inbraak bij de juwelier. Volgens de eigenaar van de winkel is de nu opgepakte man dezelfde als die de inbraak eerder dit jaar pleegde.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl