LOKAAL

Poppenspeler Wim laat al 42 jaar peuters en ouders lachen op het Binnenwegplein

De poppenkast op het Binnenwegplein
De poppenkast op het Binnenwegplein © OPEN Rotterdam
Het is elke woensdag, zaterdag en zondag vaste prik op het Binnenwegplein in het centrum van Rotterdam: de poppenkast. Wim Noordegraaf speelt al 42 jaar lang op deze plek, met zijn zelf gemaakte poppen. "Ik heb nog nooit een verhaal opgeschreven. Ik verzin ze zelf. Als ik ze niet kan onthouden, zal het wel geen goed verhaal zijn."
Wim is al sinds 1972 met het poppenspel in de weer, vertelt hij aan OPEN Rotterdam. "Het begon met vakantiewerk op campings in mijn studententijd. Toen ik geen student meer was, ben ik daarmee gestopt en doorgegaan met het poppenspel", blikt hij terug.
De poppen maakt en repareert hij op zijn zolderkamer in Rotterdam-Noord. "Naast allerlei andere dingen in mijn leven is het poppenspel altijd een heel belangrijk bijvak, en soms hoofdvak geweest."
Wim Noordegraaf repareert een van zijn poppen
Wim Noordegraaf repareert een van zijn poppen © OPEN Rotterdam

Improvisatie en interactie

Hij pakt zijn koffer in met de poppen en vertrekt naar het Binnenwegplein. Daar staat hij inmiddels al 42 jaar op de woensdag, zaterdag en zondagmiddag samen met nog twee andere spelers, Koos en John. Volwassenen en kinderen zijn zijn inmiddels toegestroomd en zitten klaar voor het poppenspel.
"Wij komen wel vaker", vertelt een vrouw met haar dochter. "We vinden het een hele leuke ervaring en de poppenkastspelers doen het super leuk." Een ander stelt: "Wij komen iedere zomer. Het is ook leuk wanneer je iets roept. Dan improviseert hij op datgeen wat je zegt."
De poppenkast
De poppenkast © OPEN Rotterdam
Dat Wim graag interactie zoekt, is duidelijk. Hij geniet zelf ook van het contact met het publiek. Althans, meestal.
"De middag na het Zomercarnaval zat er een ontzettend grote, dikke man ongelooflijk dronken te zijn op de eerste rij tussen de peuters in. Ik probeerde hem met een geintje weg te krijgen, maar die was zo dronken dat hij dat niet meer meekreeg. Dan krab je je na afloop wel achter de oren van: ‘Wat is mij nu weer overkomen.’"
Geen voorstelling is hetzelfde. Meestal speelt Wim een plot van 25 minuten. "Ik ben nu bezig met een verhaal over een kabouter in een doos. Die gaat teksten zeggen als: ‘Kan ik hier wonen, ik ben mijn huis kwijt.’ Daarmee willen we het vluchtelingenprobleem aan de orde stellen", vertelt Wim.
De kabouter in de doos wordt aandachtig bekeken door een van de aanwezige kinderen
De kabouter in de doos wordt aandachtig bekeken door een van de aanwezige kinderen © OPEN Rotterdam

Jubileum

Maar eerst wordt komende zaterdag nog het 42-jarig jubileum gevierd. Dan zullen de mensen op het Binnenwegplein een middag lang, non-stop, worden vermaakt door maar liefst vier poppenspelers die elkaar afwisselen.
Dit is een verhaal van onze mediapartner OPEN Rotterdam.