nieuws

Vaker boetes voor kleine snelheidsovertreding

Maastunnel
Maastunnel © Sylvio Pinas
Steeds vaker krijgen mensen een verkeersboete op de deurmat voor een relatief kleine snelheidsovertreding. Ook wie maar 1 kilometer per uur te hard rijdt, kan al de klos zijn door het gebruik van nieuwe verkeerscamera's.
Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) die het AD kreeg door een beroep te doen op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).
Veel van de boetes vallen in Rotterdam. De flitspaal bij de Maastunnel staat in de top 3 van aantal boetes in Nederland. Hij is 24 uur per dag actief.
In heel Nederland werden vorig jaar 3,1 miljoen boetes uitgedeeld aan bestuurders die hooguit 5 kilometer te hard hadden gereden, een stijging van 31 procent ten opzichte van 2014. In 69.000 gevallen werd vorig jaar een boete opgelegd voor 1 kilometer per uur te hard rijden.
Bij die boetes om 1 kilometer te hard, gaat het alleen om 130-kilometer wegen. De lage grens voor het opleggen van een boete was een wens van de Tweede Kamer omdat bij een hogere snelheid ook het risico op een ernstig ongeluk stijgt. Ook zijn er steeds meer 130-kilometerwegen.
Politiebond ANPV vindt dat justitie te ver gaat en noemt de boetes in de krant ,,een verkapte vorm van belasting.''

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl