FC RIJNMOND

Rob Jacobs in FC Rijnmond: ‘Feyenoord moet blij zijn dat Aursnes er nu in elk geval nog is’

De tafelbezetting van FC Rijnmond met Rob Jacobs
De tafelbezetting van FC Rijnmond met Rob Jacobs © Rijnmond
Het gaat al weken over een mogelijk vertrek van sterkhouder Fredrik Aursnes bij Feyenoord. De competitie is inmiddels al begonnen en de Noor was één van de betere Feyenoorders in een teleurstellende wedstrijd tegen Heerenveen. Oud-trainer Rob Jacobs hoopt dat Aursnes alsnog blijft bij Feyenoord, zo zegt hij in FC Rijnmond.
“Wees blij dat die Aursnes er in elk geval nu nog is. Samen met Trauner was hij de beste man van het veld,” vindt Jacobs. “Nu is het zaak om daar ook goede spelers omheen te zetten. Rasmussen bijvoorbeeld ontbeert de snelheid daar achterin. Ik weet dat daar nog een ander voor komt, maar dit is het manco. Dat er tijdens de competitie nog spelers weg kunnen gaan of dat je moet wachten tot er nog spelers komen. Straks komen de automatismen er wel in en in september of oktober wordt het dan beter.”
Verdedigend is er nog steeds werk te doen voor de clubleiding, maar het middenveld is wel al goed bezet. Zeker als Aursnes eventueel blijft. Met Aursnes, Kökcü, Timber, Szymanski, Toornstra en Wieffer is het dringen geblazen voor mijn drie plaatsen. Jacobs heeft zijn ideale middenveld wel in gedachten. “Aursnes, Timber en Szymanski. Als je die spelers hebt, is er geen plaats voor Kökcü. Ja, als je met vier middenvelders gaat spelen. Dat kan in bepaalde wedstrijden.”

Kritiek op spel van Heerenveen

Jacobs vindt het teleurstellend dat Feyenoord geen antwoord had op de duidelijke defensieve tactiek van Heerenveen. “Dit is heel pijnlijk, dit verwacht je niet. Met de individuele klasse die er wel degelijk is, vind ik het zonde dat niemand de zestien in gaat om een actie te maken. Dat kan je eventueel ook een strafschop opleveren. Er waren uiteindelijk toch wel kansen, die ze zelf verprutsen. Neem de bal op Toornstra, als hij hem breed legt is het gewoon een goal.”
Knap van Heerenveen, kan je dan zeggen? Maar Jacobs heeft zich juist geërgerd aan de Friese formatie. “Niet de trainer, maar de keeper heeft voor een punt gezorgd. Van Wonderen heeft het verdedigen uitgevonden. Tegen Sparta stond hij ook met zijn rug tegen de muur, het is niet om aan te gluren. Dit is geen ploeg, neem maar van mij aan dat dit Heerenveen gaat strijden tegen degradatie. Je moet je schamen als je zo durft te voetballen.”

Sparta en Excelsior

De eerste thuiswedstrijd van Sparta was een spektakelstuk, al bleven er geen punten over na het duel tegen AZ. Toch geeft het spel hoop op betere tijden, vindt Jacobs. Die ook ziet dat de omstandigheden veel beter zijn dan voorheen. “Een prachtige grasmat ligt er nu. Als je daar niet goed op kan spelen, dan weet ik het ook niet meer.”
Flink boven Sparta op de ranglijst staat Excelsior, dat na de winst bij Cambuur ook van Vitesse won. Ongekende weelde voor de promovendus. Assistent-trainer Thomas Verhaar, analyticus bij Rijnmond, is er zelf ook verrast door. “Het zit ons nu ook niet tegen hè, dat is duidelijk. We geven veel kansen weg tegen Cambuur en Vitesse. Het is eigenlijk een wonder dat we allebei die wedstrijden hebben gewonnen. Al zitten er ook al hele mooie dingen bij.”