VERKEER

Verkeerschaos! 1,5 uur over 400 meter op Westzeedijk Rotterdam door werkzaamheden: 'Het is echt een ramp'

Bestuurders rijden door de berm en over het fietspad vanwege de chaos op de Westzeedijk
Bestuurders rijden door de berm en over het fietspad vanwege de chaos op de Westzeedijk © Rijnmond
Bestuurders die over de Westzeedijk in Rotterdam rijden, moeten veel, heel veel geduld hebben. Deze week zijn werkzaamheden gestart, maar die hebben een grotere puinhoop veroorzaakt dan gedacht. "Het is een grote chaos. Ik heb meer dan een uur en een kwartier stilgestaan", zegt Kitty.
De weg is dicht vanaf het Erasmus MC tot aan het Droogleever Fortuynplein, bij de Maastunnel. Er wordt gewerkt aan de tramsporen en de weg wordt er geasfalteerd. Meerdere bestuurders vertellen dat ze meer dan anderhalf uur hebben gedaan over een stuk van 400 meter. Het zorgt voor een bak aan frustratie bij iedereen die vaststaat.
Deze auto's staan soms tot wel anderhalf uur muurvast op de Westzeedijk
Deze auto's staan soms tot wel anderhalf uur muurvast op de Westzeedijk © Rijnmond
"Het is een regelrechte ramp", vervolgt Kitty haar verhaal tegen Rijnmond. "Ik heb de politie gebeld en die zei: 'Bel de gemeente maar'." Intussen rijdt achter haar rug een vrachtwagen over de stoep, op zoek naar een andere route: "Kijk nou eens eventjes", roept Kitty verbaasd. "Een hele grote vrachtwagen. Ja, gelijk heeft 'ie. Het is echt een ramp, een chaos!"
Marry en Gonda zijn twee schoonmaaksters en ze hebben al een klant af moeten bellen: "Schandalig. Op Schiphol wordt water en ijs uitgedeeld, maar waar zijn ze hier?", zegt Marry. Gonda legt uit dat ze één uur en veertig minuten vaststaan, maar dat ze hetzelfde stuk ook weer terug moeten rijden. "Dus misschien doen we er de andere kant op weer zo lang over."
Verslaggever Esther Schalkwijk nam een kijkje op de Westzeedijk:
Chaos op de Westzeedijk
Ook een vrouw die op weg is naar haar werk in het Erasmus MC noemt het een bende: "Het is vrij slecht aangegeven. Iedereen is hier ontevreden. Er staan verkeersregelaars, maar die hebben het ook niet echt in de hand." Een man die ook een shirtje van het Erasmus MC draagt zegt dat hij zojuist iets heeft afgegeven in het ziekenhuis en is daarna weer in de auto gesprongen: "Maar nu staan we muur, maar dan ook muurvast. Het is zeer, maar dan ook zeer slecht geregeld. Een beetje jammer."
Onze verslaggever die ter plaatse was, heeft gezien dat verschillende bestuurders hun frustratie botvieren op de verkeersregelaars.
Politie en verkeersregelaars zijn ter plaatse, maar kunnen weinig uitrichten
Politie en verkeersregelaars zijn ter plaatse, maar kunnen weinig uitrichten © Rijnmond
Nog een andere vrouw is woest: "Ik kom van mijn dochter in het ziekenhuis. We staan al een tijdje zo. Het is puur slecht", reageert ze met verheven stem.
Tientallen bestuurders kiezen voor een alternatief en gaan door de berm en over het fietspad om de file te omzeilen. De gemeente heeft aangegeven dat er extra drukte was verwacht op dit traject, maar dat dit een onvoorziene situatie is. Er wordt nu gekeken of de weg alleen bestemmingsverkeer kan worden. De afsluiting duurt nog de hele maand.
De werkzaamheden zijn op de Westzeedijk voor het EMC, de Kunsthal en het Natuurhistorisch museum.
De werkzaamheden zijn op de Westzeedijk voor het EMC, de Kunsthal en het Natuurhistorisch museum. © Beeld van TomTom Live.

File tot in garage EMC

Pleun van Toledo uit Oostvoorne staat al twee uur vast in de parkeergarage van het Erasmus MC. Er staan volgens hem wel 200 auto's te wachten tot ze de parkeergarage kunnen verlaten: "We staan hier al zo lang," verzucht hij. Waar de file door wordt veroorzaakt, is voor de mensen ín de garage niet duidelijk.
In de garage ziet Van Toledo schrijnende situaties: "Er is een stel met een jong kind, en dat moeten ze op de motorkap van de auto verschonen." Over het algemeen reageert men gelaten, maar "soms zijn mensen wel wat agressief", zegt de gestrande automobilist. En warm is het in de auto's ook. In verband met uitlaatgassen moeten automobilisten hun motoren uitzetten. Airco's werken daarom niet.
In een eerste reactie aan Rijnmond laat de gemeente Rotterdam weten: "De gemeente Rotterdam vindt de situatie vervelend en adviseert mensen om gebruik te maken van de omleidingsroutes. Die route loopt via de Rochussenstraat en de 's-Gravendijkwal. Alle omleidingsroutes zijn te vinden op rotterdamonderweg.nl/vasteland." Maandagmiddag maakt de gemeente bekend dat het niet meer mogelijk is om vanaf de Westersingel rechtsaf te slaan de Westzeedijk op, vanwege de drukte.