nieuws

Weduwe Zuid-Afrika: 'We zijn vijf uur lang gemarteld'

De weduwe van de in Zuid-Afrika vermoorde Peet van Es wil zo snel mogelijk het lichaam van de Schiedammer terug naar Nederland brengen. Nog half in shock deed de van oorsprong Vlaardingse Arine Prins maandag haar verhaal op Radio Rijnmond.
Ze ging samen met haar man achttien jaar geleden naar Zuid-Afrika om een nieuw leven op te bouwen. Het ging de laatste tijd minder goed en het gezin had juist besloten om volgende week terug te keren naar Nederland. De vliegtickets waren al gekocht, toen vrijdag het noodlot toesloeg.
Vijf gemaskerde mannen kwamen vrijdagavond het huis in Barberton binnen en martelden hen vijf uur lang. ''Ze hebben alles meegenomen en in de laatste minuut voordat ze weggingen, is mijn man overleden."

Wurgen


De overvallers hebben ook geprobeerd Arine te wurgen met een vuilniszak over haar hoofd. "Ik wil er eigenlijk niet op ingaan, maar het is niet fijn. We moeten zo snel mogelijk weg hier. De kinderen zijn ook heel erg beschadigd. Gelukkig waren ze op dat moment niet hier."
Volgens Arine was Peet van Es een vriendelijke man. "Ik begrijp niet waar dit vandaan komt. Hij sliep en lag al in bed en ik heb hem ook niet meer gezien, want ze hadden mij beneden vastgebonden en hele nare dingen gedaan. Ik weet niet wat er boven is gebeurd."

Geen blanke boer


Prins denkt niet dat de roofmoord past in het rijtje moordpartijen waar blanke boeren in Zuid-Afrika regelmatig slachtoffer van zijn. ''Ik ben geen blanke boer, ik ben gewoon een Nederlandse vrouw met een man."
Ze voelde zich in de achttien jaar nooit onveilig. "Peet werkt al zes jaar in Mozambique en Zambia met onze zoon en ik ben altijd alleen met mijn dochter en een paar honden op de boerderij aanwezig."

Familiegraf


Arine hoopt haar overleden man bij te kunnen zetten in het familiegraf in Schiedam. Maar het geld daarvoor heeft ze niet.
"Alles wat we hadden is gestolen, echt alles. Ik kan nu ook niet zeggen wat we gaan doen of hoe het gaat gebeuren. Het enige wat ik wil is dat we zo snel mogelijk weggaan hier."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl