LOKAAL

Waarom Schiedam altijd hoog scoort op boete-, ongelukken- en huftergedraglijstjes

Een agent schrijft een bekeuring uit
Een agent schrijft een bekeuring uit © Rijnmond
Zijn inwoners van de gemeente Schiedam asocialer dan andere Nederlanders? Als je kijkt naar publicaties over boetes, ongelukken of huftergedrag komt Schiedam er altijd slecht uit. Maar dat Schiedam in verhouding slecht scoort in deze lijstjes heeft een eenvoudige reden.
RTL Nieuws publiceerde maandag een overzicht van huftergedrag per gemeente. In 2021 werden er 52 boetes per 1000 inwoners uitgedeeld voor zogenoemd ‘huftergedrag’, zoals verkeersboetes en achterlaten van hondenpoep of straatafval. Dat is nog niet zoveel als Amsterdam (75 boetes per 1000 inwoners) of Tilburg (70 boetes per 1000 inwoners), maar wel beduidend meer dan gemeenten als Vlaardingen (19), Nissewaard (11,4) en Dordrecht (26,5).
Rotterdam overstijgt Schiedam nipt, met 52,6 boetes per 1000 inwoners. In de Hoeksche Waard werden de minste bekeuringen uitgedeeld voor huftergedrag: 3,8 per 1000 inwoners.
Schiedam staat in dit onderzoek landelijk op plek 4 wat betreft de meeste 'hufterboetes'. Ook in andere lijstjes, zoals de ongelukkenlijst van Independer, scoort Schiedam volgens SCHIE slecht. Volgens de vergelijkingssite staat Schiedam in de top 5 van gemeenten in Zuid-Holland met de meeste verkeersongelukken in 2020.

Waar komt de slechte score vandaan?

Maar waarom scoort Schiedam slecht? Het antwoord: snelwegen. Schiedam grenst aan twee belangrijke snelwegen, de A4 en A20. Met name op de A4 bij de Benelux- en Ketheltunnel vinden veel incidenten plaats. Bekeuringen of ongelukken op of langs de snelweg worden meegerekend met de gemeentecijfers.
Terecht of niet? In ieder geval werpt het wel een ander licht op het gedrag van de Schiedammer. Zo bleek na een grondigere analyse van het onderzoek van Independer dat van de 761 vermelde ongelukken er slechts 369 op gemeentelijke wegen plaatsvonden.
Ook in het onderzoek van RTL Nieuws worden drie elementen meegenomen die vooral plaatsvinden op (snel)wegen: dronkenschap in het verkeer, hufters in het verkeer en rijden zonder rijbewijs. Aan de hand van deze thema’s selecteerde RTL Nieuws 175 feitcodes en zijn op die manier de cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) geanalyseerd.
Het is niet uitgesloten dat de Schiedammer ‘hufteriger’ is dan Vlaardingers of Spijkenissers, omdat bijvoorbeeld ook boetes voor asociaal parkeren en rijden op de busbaan worden meegewogen door RTL Nieuws. Bovendien heeft het ook met het handhaafbeleid van gemeenten te maken hoe hoog het boetegehalte per gemeente is. Gezien de berichten over strenge handhaving tijdens de coronaperiode, kan de hoge score ook daarmee te maken hebben.
Dit is een verhaal van onze mediapartner SCHIE.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl