VOETBAL

VOC is klaar voor unieke cricketinterlands tussen Nederland en Pakistan: ‘Het wordt volle bak!’

Feest bij VOC na het winnen van het T20 toernooi in Schiedam
Feest bij VOC na het winnen van het T20 toernooi in Schiedam © Ruben Zegers (VK Sportphoto)
Het komt zelden voor dat de cricketsterren van Pakistan een wedstrijd in Europa spelen, laat staan in Nederland. Maar deze week komt het liefst drie keer voor. Drie duels in het kader van de Super League op het terrein van VOC aan de Hazelaarweg.
“Exciting series!” De captain van het Nederlands team, Scott Edwards heeft er zin in. Dinsdag, donderdag én zondag gaat Nederland strijden tegen Pakistan. Hij weet dat deze interlands uniek zijn en gaat er volop van genieten. “Pakistan is natuurlijk één van de sterkste landen ter wereld en ze komen met hun sterkste team deze kant op. Ik kijk erg uit naar de uitdagingen die dat met zich meebrengt. Wij spelen dit jaar al goed cricket dus er is best wel een kans.”
Of dat realistisch is, valt te bezien. Captain Babar Azam van Pakistan wordt momenteel gezien als de beste batsman in de wereld. Met spelers als o.a. Fakhar Zaman, Iman Ul Haq, Hafeez, Ali en Afridi maakt het Pakistaanse team een sterke opmars door. Met name de prestaties van het team tijdens het T20 WK eind 2021 maakte internationaal indruk.
Nederland mag meedoen aan de prestigieuze Super League omdat het enkele jaren geleden de Cricket World Cup League won. En dus strijdt Nederland met twaalf andere toplanden voor echte WK-tickets. De kans dat Nederland één van die acht toegangsbewijzen voor de wereldkampioenschappen wint is overigens klein.

Super League

De Super League is al een tijd onderweg en Nederland bungelt onderaan, dertiende van de dertien deelnemende landen. Toch zit een stunt er volgens Edwards binnenkort aan te komen. “Als je het veld op stapt doe je altijd met het gevoel dat je kan winnen. Wij hebben al kansen gehad tegen Nieuw-Zeeland en de West Indies. Het gaat er nu om dat wij leren om dit soort momenten ook benutten. Tijdens dit drieluik tegen Pakistan krijgen we ook dat soort kansen, daar ben ik van overtuigd.”
Vertrouwen tanken. Dat is wat er in de duels met Pakistan vooral te winnen valt. Want kwalificatie voor het WK afdwingen via de Super League is dan vrijwel onmogelijk. Bij een laatste kwalificatietoernooi in Zimbabwe volgend jaar, is dat wellicht niet. “Als je in de kwalificatie zit geldt dit wel voor iedereen. Ja, ze zijn moeilijk te winnen, maar dat is voor de andere landen ook het verhaal. Twee teams kunnen ze halen en als je goed genoeg speelt dan heb je die kans.”

Laatste WK was elf jaar geleden

In 2011 haalde Nederland het voor de laatste keer want de laatste twee WK’s mocht Nederland niet mee doen. Niet gek, vindt Edwards. “Het WK Cricket met 50 overs is traditiegetrouw iets moeilijker om je voor te plaatsen. Er doen maar tien teams aan mee dus er zijn niet veel plekken die te veroveren zijn. Zeker vergeleken met de T20 World Cup (een toernooi met minder overs red.)”
Tegen Pakistan moet het een feest worden. Drie keer. Op en naast het veld. “Ik verwacht een mooie sfeer en zeker op zondag een uitverkocht huis." Scott Edwards kan het weten, want behalve bij Nederlands is hij ook de captain van VOC. Met recht een thuiswedstrijd.
"Het zal mij niets verbazen als dinsdag en donderdag het ook volle bak is. Teams als Pakistan komen niet vaak naar Europa om te spelen, dus dat zorgt voor veel Nederlandse en Pakistaanse supporters langs de kant.”