NIEUWS

Verkeerschaos bij Erasmus MC voorbij, maar omwonenden komen niet met auto bij hun huis

De afgesloten Westersingel.
De afgesloten Westersingel. © Rijnmond
De grote opstopping in de parkeergarage van het Erasmus MC in Rotterdam is voorbij. Maar wie in de buurt van het ziekenhuis woont, heeft nog steeds problemen om met de auto thuis te komen.
Urenlang stonden bezoekers van het Erasmus MC vast in de garage. De chaos bij het ziekenhuis ontstond doordat maandag, naast werk aan de tramrails, ook wegwerkzaamheden begonnen tussen het Erasmus MC en het Droogleever Fortuynplein bij de Maastunnel.
Autobestuurders die vanaf de Westersingel richting het ziekenhuis reden, ontdekten pas voor het ziekenhuis dat ze niet verder konden. Ze moesten daarom dus voor het ziekenhuis keren. Dat veroorzaakte de opstopping. Vrachtwagens reden over de stoep, auto's door de berm.

Revalideren

De gemeente heeft steken laten vallen, vindt het Erasmus MC. De gemeente zou volgens een woordvoerder de Westersingel meteen afsluiten toen het werk aan de weg tussen het ziekenhuis en de Maastunnel begon. Dat is om onduidelijke redenen niet gebeurd. "Het stond helemaal vast." Ook deden de verkeerslichten voor de parkeergarage het nog, terwijl die op oranje hadden moeten staan.
Doordat de Westersingel op stel en sprong in de middag werd afgesloten, was het maandag voor bezoekers van het Rijndam Revalidatiecentrum niet duidelijk of de zorginstelling nog bereikbaar was. Een woordvoerder van het revalidatiecentrum zegt dat dit morgen wordt opgelost door de gemeente.
Ook voor bewoners van het woongebouw Parckhove, dat tussen het ziekenhuis en de Westersingel ligt, is het de vraag hoe ze nu met hun auto thuis komen. "We moeten volgens een brief van de RET gedeeltelijk over het fietspad rijden, maar dat past gewoon niet", zegt bewoner Piek Terhaar. Hoe de officiële route naar hun huis wel is, blijft voor de bewoners onduidelijk.

Brandweer en ambulance

De wegafsluitingen hebben, zo zegt een woordvoerder van de Veiligheidsregio, geen gevolgen voor de hulpdiensten. "Via calamiteitenroutes blijft Erasmus MC en de weg langs het ziekenhuis bereikbaar voor zowel de brandweer als de ambulance.
Bestuurders rijden door de berm en over het fietspad vanwege de chaos op de Westzeedijk
Bestuurders rijden door de berm en over het fietspad vanwege de chaos op de Westzeedijk © Rijnmond
De werkzaamheden aan de weg duren nog zeker een maand. De gemeente Rotterdam betreurt de situatie en bekijkt nu of en hoe de omleidingsroutes verder aangescherpt kunnen worden. "De bebording bij Rijndam Revalidatie wordt op zeer korte termijn aangevuld met informatie, zodat het duidelijk is dat zij bereikbaar blijven", schrijft een woordvoerder.