nieuws

'Spanning en verdriet': bejaarden flat Varenhof willen niet verhuizen

Zo'n 32 senioren van de flat Varenhof in Rotterdam-Ommoord moeten verhuizen om plaats te maken voor ouderen met dementie. 19 appartementen moeten leeg en daar zien de bewoners heel erg tegenop. "Heel veel spanning, onzekerheid en verdriet", zegt bewoner Olga Verwaal.
De bewoners van de flat hebben er bewust voor gekozen om de laatste jaren van hun leven in de Varenhof te wonen, maar nu moeten ze weg.
Een verhuizing naar de overkant van de straat of een hogere etage is volgens de bewoners veel te zwaar voor sommige 80-plussers.

'Gestapo-staat'


Volgens de flatbewoners heeft Stichting Seniorenhuisvesting Rotterdam het verhuisbesluit genomen zonder te overleggen.
Ed van Dulken heeft nierfalen en vindt de situatie erg stressvol. "Dat geeft geen rust." Ook vindt hij de manier waarop het is gegaan niet normaal. "Het lijkt wel een Gestapo-staat", zegt hij.

Schreeuwende dementen


In de flat maken ze zich ook zorgen over de nieuwe dementerende buren. "Dan komen er misschien problemen, omdat mensen gaan schreeuwen op de gesloten afdelingen", zegt Olga Verwaal.
"Ik snap dat er voor de dementerenden een plek moet zijn, maar ik denk dat dat niet in combinatie met gewoon wonen moet", vindt Verwaal.

Ouderen langer thuis laten wonen


Stichting Seniorenhuisvesting Rotterdam zegt dat het niet anders kan. De stichting vindt het belangrijk dat er in Nederland voor gekozen is om ouderen langer zelfstandig thuis te laten wonen.
"Daarvoor moet je bepaalde dingen doen die niet prettig zijn voor sommigen", zegt Hassan Hajja van de Stichting Seniorenhuisvesting.

Protest bij stadhuis


De bejaarden die het aankonden, hebben geprotesteerd op het stadhuis. "Volgens de huurwet moet 70 procent van de bewoners voor het plan zijn, maar dat is helemaal niet getoetst", zegt Verwaal. Zij wil dat de wethouder naar de zaak kijkt.
Het conflict wordt in mei bij de rechter uitgevochten.
Wethouder Ronald Schneider (Leefbaar Rotterdam) wil geen toelichting geven. Hij wil eerst de uitspraak van de rechter afwachten.