nieuws

Zakenman definitief veroordeeld voor omkopen Rotterdamse havenbaas

Zakenman Joep van den Nieuwenhuyzen is definitief veroordeeld voor omkoping in het Rotterdamse Havenschandaal. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag bepaald. Het gerechtshof legde Van den Nieuwenhuyzen eerder een celstraf van 80 dagen op en een boete van 150 duizend euro.
De Hoge Raad houdt die veroordeling in stand.
De zakenman had toenmalig directeur Willem Scholten van het Rotterdamse Havenbedrijf omgekocht. Die gaf in 2002 namens het Havenbedrijf bankgaranties af waardoor Van Nieuwenhuyzen's bedrijf RDM voor 180 miljoen euro aan bankleningen kon afsluiten.
RDM ging twee jaar later failliet, en liet een miljoenenschuld achter.
Ook Scholten is veroordeeld, voor het aannemen van steekpenningen.
Hij stapte ook naar de Hoge Raad, maar trok dat beroep eerder dit jaar in: Scholten trof een regeling met het Openbaar Ministerie.

'Gesprek over consequenties'


Van den Nieuwenhuyzen liet in reactie op de uitspraak van de Hoge Raad weten in gesprek te willen met het Havenbedrijf Rotterdam, de gemeente en het ministerie van Defensie. Zijn bedrijf RDM is naar eigen zeggen daardoor ten onrechte orders misgelopen.
"Vrienden, voor wie zijn de consequenties?", vroeg de zakenman zich dinsdagmiddag tijdens zijn persconferentie openlijk af.
Volgens hem is er van alle beschuldigingen die Justitie de afgelopen jaren tegen hem heeft uitbracht, weinig overgebleven.
"Het OM wilde vijf en een half jaar cel, wilde me honderd miljoen ontnemen. De jarenlange strijd heeft niets opgeleverd, want de omkoping was bijzaak. Dat had niets met het Havenschandaal te maken."