nieuws

Kunstwerk in stationshal trekker voor tentoonstelling Boijmans

Museum Boijmans van Beuningen in Rotterdam probeert met een bijzonder object in het Centraal Station de aandacht te trekken voor een grote verzameltentoonstelling met topstukken uit het surrealisme. Er is een groot kunstwerk vastgemaakt aan het plafond.
Boven de reizigersstroom hangt een vierkant waarop straatstenen zijn afgebeeld. Daaraan hangen vier mannen in pak en met een bolhoed op. Ze zijn liggend te bekijken op grote zitzakken die op een mat liggen die een bewolkte hemel afbeeldt.
"Het is de wereld op zijn kop", verklaart Jeanette Verdonk van Museum Boijmans. "Net als het surrealisme in de kunst mensen op het verkeerde been zet."
Voor de tentoonstelling zijn zo'n 300 topstukken uit 4 verschillende privé-verzamelingen bijeengebracht van kunstenaars als Dalí, Magritte, Miró en Ernst.
Voorbijgangers in de hal van Rotterdam Centraal zien misschien niet meteen wat de bedoeling is, maar als ze goed in het rond kijken, zien ze wel aanwijzingen. In de stationshal hangen drie enorme banieren waarop naar de tentoonstelling 'Gek van surrealisme' verwezen wordt.
De zitzakken op de wolkenhemel op de grond worden al wel meteen door veel mensen gebruikt als 'hangout'. Kinderen gebruiken het als speelplek om op de zitzakken neer te ploffen.
Als ze eenmaal naar boven kijken, schrikken verschillende kinderen. "Die mannen hangen daar maar en staren dan in de verte. Ik vind het een eng gezicht", zegt een van de kinderen.
Het object is bedacht door de technische dienst van het museum en is dus zelf geen kunstwerk. Het blijft twee weken hangen in het Centraal station.
De verzameltentoonstelling is precies twee maanden nadat hij van start ging al succesvol. "We naderen de 100.000 bezoekers", aldus Jeanette Verdonk.
Na 28 mei reist de expo door naar Edinburgh in Schotland en het Duitse Hamburg.