nieuws

Parkinson patiënten verbreken wereldrecord dansen in Rotterdam

Een ludieke actie om aandacht te vragen voor Parkinson. In het voormalig station Hofplein in Rotterdam hebben patiënten met Parkinson en toeschouwers samen een dans uitgevoerd. Met 97 dansers verbraken ze daarmee het record dat stond op 79 mensen.
De aanleiding is een stuk minder vrolijk. Zo'n 50.000 mensen leven in Nederland met Parkinson waardoor ze problemen hebben met de meest alledaagse zaken, zoals lopen, eten, tandenpoetsen of schrijven. Dinsdag was het Wereld Parkinson Dag.

Danslessen


De organisatie Dance for Health biedt op 20 locaties in het land wekelijks danslessen aan voor mensen met Parkinson. In Rotterdam is dat ondermeer in de studio van het Scapino Ballet, die officieel partner is van Dance for Health.
"De kracht van dans is dat je eigenlijk weer vertrouwen in je eigen lichaam terugkrijgt", zegt danslerares Annemarie Labinio-Van der Meulen. "En als docent kijk ik naar de mogelijkheden van de mensen. En dan blijken ze vaak veel meer te kunnen dan ze dachten. Dat is het mooie van dans."

Uit één stuk


Raymond Andre de la Porte is een van de mensen met Parkinson die bij Labinio elke week danst. "Je vindt een heleboel zelfvertouwen terug in je lichaam en daardoor ook in je geest", zeg hij. "Ik ervaar het als dat ik uit één stuk ben, zoals ik niet meer geweest ben."
Dinsdagavond presenteerden enkele groepen uit het land een dans die ze bedacht hadden op muziek die het Scapino Ballet had uitgekozen. Ook was er een optreden van twee dansers van het ballet zelf. Daarna oefende iedereen in de zaal de dans die de dansgroep in Rotterdam bedacht had en werd die op de vloer uitgevoerd. Daarmee was het record officieel gevestigd.