nieuws
Dordtse raad kan leven met verkoopdeal Groothoofd
Een meerderheid van de Dordtse gemeenteraad staat achter een omstreden vastgoeddeal van de gemeente. Dordrecht kocht onlangs op één dag zeven panden en verkocht ze meteen weer door. Door die opmerkelijke deal boekte de gemeente 400.000 euro winst.
De gemeente kocht de panden aan het Groothoofd voor 600.000 euro van woningcorporatie Woonbron en verkocht ze voor ruim 1 miljoen euro direct door aan projectontwikkelaar Dudok.
Ondanks de flinke winst vinden veel inwoners van de stad de totale doorverkoopprijs een lachertje. Het Groothoofd is een van de mooiste plekjes van de stad en kan dus meer opleveren, denken ze.
Steun
De SP en seniorenpartij VSP hadden
gesteld aan verantwoordelijk wethouder Jasper Mos. Dinsdagavond werd er voor het eerst door de gemeenteraad over gesproken. Mos kreeg van veel kanten kritiek, maar een meerderheid steunde toch zijn actie.
De meeste partijen oordeelden dat de wethouder misschien niet zo handig geopereerd heeft, maar dat er niets mis is met de vastgoeddeal. Een minderheid vroeg zich hardop af of verkoop aan de huidige bewoners en gebruikers niet meer geld had opgeleverd.
De SP hekelde ook de onderhandse gang van zaken. "Bied die zeven panden gewoon als één geheel aan aan de hoogstbiedende. Maar nee hoor, het moet met Dudok. Ja, dan wek je een bepaalde schijn op", oordeelt raadslid Ronald Portier.
'Belazerd'
De vastgoeddeal moet later nog worden beklonken door de gemeenteraad, maar de bewoners van de veelbesproken panden zien de bui al hangen. "Wij hebben het idee dat hier een opzetje is gemaakt. Ik voel me belazerd", zegt bewoner Dirk de Vries.
Enkele buren en hij proberen al sinds 2011 de panden die ze huren van Woonbron te kopen. Dat is altijd tegengehouden, omdat de gemeente niet wil dat de panden in verschillende handen komen.
"Het is één geheel van beeldbepalende rijksmonumenten met een horecabestemming en dat moet zo blijven", legt wethouder Mos uit. "En door alles aan deze ontwikkelaar te verkopen garanderen we dat. Een en ander wordt ook contractueel vastgelegd."
Onafhankelijk taxateur
Beter voor Dordt wil dat de gemeente een onafhankelijk taxateur inschakelt om de verkoopprijs te toetsen. De partij zegt dat op die manier de schijn van een schimmig dealtje weg kan worden genomen.
Mos ziet daar niets in. Hij vindt dat er al genoeg onderzoek is gedaan. "Er liggen twee taxatierapporten en ons vastgoedbedrijf kijkt hier ook kritisch naar."
"Die rapporten zijn gemaakt in opdracht van de koper en de verkoper", zegt Gerson Tutupoly (BvD). Mos erkent dat er een foutje is gemaakt: "We hebben ons ook bemoeid met de keuze van een taxateur, maar in zijn rapport hadden we dat moeten laten vermelden."