nieuws

Aaihonden helpen slachtoffers bij politieverhoren

Een verhoor is voor een slachtoffer van een zedenmisdrijf al moeilijk genoeg. Rechercheurs die deze verhoren uitvoeren hebben een hoop manieren om gesprekken makkelijk te maken. Zij krijgen daar nu hulp bij. De politie Rotterdam gaat werken met aaihonden.
Ze heten Twix en Kyara en kunnen tijdens het verhoor zorgen voor troost of ze halen het scherpe randje ervan af. Tijdens het persgesprek waarin de politie uitlegt waarom de honden worden ingezet zorgen ze al voor flink wat afleiding. Twix en Kyara spelen onder de tafel en fotografen duiken erbij.

Leesachterstand

Het idee voor de aaihonden komt van Arno de Bruijn. "Mijn zoon had een leesachterstand en toen we een hond namen dacht ik: 'We kopen boeken over honden en die kan hij dan aan het beestje voorlezen'. Dat werkte fantastisch. Een hond oordeelt niet en mijn zoon kon naar hartelust lezen. Zijn leesachterstand was zo weg."
Het idee was geboren en er werden samenwerkingspartners gezocht. Ze kwamen uit bij Dogswork, een bedrijf dat therapiehonden traint. "We gebruiken Poolse herdershonden", legt Maud Jacobs uit. "Dat zijn zachtmoedige honden die graag hard willen werken voor mensen."
De politie begint eind mei met de pilot.