nieuws

Rotterdamse ambtenaren willen werken maar moeten iedere dag wachten

Het cliché dat ambtenaren liever niet willen werken, geldt zeker niet voor medewerkers van de gemeente Rotterdam. Zij staan zelfs in de rij om naar hun werk te mogen. Elke ochtend voor 07.00 uur verzamelen ze zich in hal van De Rotterdam op de Kop van Zuid in Rotterdam tot ze eindelijk naar hun werkplek in de wolkenkrabber mogen.
De een staat woensdagochtend al wachtend te roken voor de ingang, een ander vermaakt zich met zijn mobiel of leest de Bijbel met een rustgevend muziekje op de koptelefoon.

Flexplekken


"Vroeger, in ons andere kantoor, begon ik altijd om 06.30 uur", zegt een van de ambtenaren. "Ik ben nu eenmaal een vroege vogel. Dat zit er gewoon ingebakken. Ik wil nu ook al beginnen, maar ik moet wachten tot de portier de deur opendoet."
"Te belachelijk voor woorden", zegt een ander. "Je moet eigenlijk eens op een maandag of dinsdag komen. Dan is het hier een gekkenhuis en staan we met een mannetje of zestig tot zeventig te wachten. Er is op die dagen een tekort aan flexplekken en dan lijkt iedereen vroeg te willen beginnen. Maar dat mag niet, omdat de buurtbewoners willen uitslapen."

Verticale stad

Architect Rem Koolhaas heeft De Rotterdam op de Wilhelminapier ontworpen met een verticale stad in gedachten: diverse functies komen samen in het gebouw. Naast een hotel, restaurant en kantoren zijn er ook appartementen in het complex opgenomen.
Nadeel is dat ambtenaren vanuit hun werkplek de woonkamers kunnen binnenkijken. Om inkijk tegen te gaan, is besloten dat de ambtenaren niet voor 07.00 uur mogen beginnen.

Liften

Maar niet alleen over de late kantooropenstelling en het tekort aan flexplekken klagen de ambtenaren. Ook het tekort aan liften is al jaren een doorn in het oog. "Soms doe je er een half uur over om boven te komen. Wat dat betreft kun je beter thuiswerken."