RECHTBANK ROTTERDAM

Griekse Rotterdammer 'laat spoor van ellende achter zich': 78.000 euro fraude en een lading rotte mango's

De verdachte verscheen niet tijdens de rechtszaak en lijkt ook onvindbaar.
De verdachte verscheen niet tijdens de rechtszaak en lijkt ook onvindbaar. © Archief
De eigenaar van het Rotterdamse bedrijfspand weet niet wat hij ziet als hij ruim een jaar geleden een bezoek brengt aan zijn slecht betalende huurder. Op de kantoorverdieping wonen mensen terwijl dat daar helemaal niet mag. In heel het gebouw is het een bende en op de stoep ligt een partij rottende mango's. Welkom in de wondere wereld van witwasser, vermeend oplichter en voortvluchtige Achilleas K.
Wanneer Achilleas (25) precies arriveert in Rotterdam weten we niet. Wel wanneer hij vertrekt: dat is een jaar geleden. Als de politie zijn bedrijfspand aan de Driemanssteeweg en zijn woning op de Schonebergerweg bezoekt, allebei in Rotterdam, is de vogel al gevlogen. Zijn laatste teken van leven is een woedend belletje naar ING. Achilleas is kwaad dat de bank zijn zakelijke bankrekening heeft geblokkeerd. Een rekening waarop een raadselachtig bedrag van een slordige 40 duizend euro staat.
"Meneer K. heeft een spoor van ellende achtergelaten", zegt de rechter dinsdag in de Rotterdamse rechtbank. 'Meneer K.' zelf zit niet in de zaal, al is dat geen verrassing. Waar hij precies is, is onbekend. Zijn broer heeft vlak voor zijn verdwijning nog wel naar de Nederlandse juridisch vertegenwoordiger van een van zijn schuldeisers gebeld. Achilleas zou naar Griekenland zijn en hij zou zeker even doorgeven dat zijn gezochte broer moest bellen.
"Uiteraard nooit meer iets van gehoord. Misschien was het Achilleas zelf wel aan de telefoon", zegt Monique Mathlener van Beumer Advocaten uit Middelharnis. Haar zoektocht naar de Griekse voormalig Rotterdammer gaat door.

Alarmbellen

Haar zoektocht is die naar een man die in nevelen is gehuld en over wie je waarschijnlijk best een aardige mini-serie op Netflix zou kunnen maken. Dat verhaal begint bij een mailtje dat op 27 juni 2019 arriveert bij het Braziliaanse Energy Commerce. De groothandel verkoopt suiker en chocola over de hele wereld en heeft ook een vestiging in Nederland. Via transporteur D.B. Group uit Dubai wil het een grote partij rietsuiker laten vervoeren. Er is al een prijs afgesproken.
In het mailbericht van D.B. Group aan de Brazilianen staat een simpele vraag: 'We hebben ons rekeningnummer gewijzigd. Zou u het bedrag van 88.585 Amerikaanse dollar voor transport naar het nieuwe nummer willen boeken?' Maar de Brazilianen willen meer dan zomaar een mailtje voor ze tot actie overgaan. Er wordt op hun verzoek tot drie keer toe een nieuwe factuur opgesteld. Pas dan is men overtuigd. De kantoormedewerkers van Energy Commerce boeken op 3 juli het geld over. In het 'echte' Dubai gaan vervolgens meteen alle alarmbellen rinkelen.

Voorgedaan als medewerker

"Iemand heeft in die periode de servers van D.B. Group gehackt en zich via de e-mail dagenlang voorgedaan als een medewerker", verklaart de Rotterdamse rechter de onjuiste storting. "Het bedrijf heeft er alles aan gedaan om te checken of ze wel zaken deden met de juiste persoon. Tot driemaal toe. Daarom is er sprake van oplichting. Alleen kunnen we niet met zekerheid zeggen dat meneer K. dit heeft gedaan. De overtuiging 'waar rook is, is vuur', is niet voldoende voor een vonnis. Hier hebben we dus een probleem."
Wel is de rechtbank zeker van witwassen. Energy Commerce maakt ruim 77 duizend euro over naar de rekening van K. Hij sluist dat direct door naar zijn zakelijke rekening en naar een bankrekening in België die lijkt toe te behoren aan een parfumhandelaar.
"Op het moment dat jij ineens meer dan 88 duizend dollar op je rekening krijgt, zonder dat je daarvoor werkzaamheden hebt verricht, dan weet je: dat is niet voor mij. Als je dat meteen door boekt naar andere rekeningen, dan laat je zien dat je weet dat dat geld zo snel mogelijk van je rekening af moet. Dat is dan witwassen", zegt de rechter. "Toen in Dubai via het bancaire SWIFT-systeem een melding van de storting arriveerde, maar vervolgens geen geld, wisten ze daar dat er iets aan de hand was en sloeg men alarm."

'Laks gereageerd'

In Nederland wordt de zakelijke rekening van K. met 40 duizend euro geblokkeerd, maar daar blijft het bij. Het bedrag gaat wel retour naar Energy Commerce. De bank wil vanwege de strenge privacywetgeving niet tegen politie zeggen wie er achter de rekeningnummers zit. Verder is de politie onderbezet door de coronapandemie die op dat moment losbarst. Het onderzoek ligt een jaar stil. Dat ergert Monique Mathlener van het advocatenkantoor: "Er is laks gereageerd. Toen er actie werd ondernomen, was het al te laat."
Als de politie arriveert liggen er inderdaad slechts rotte mango's bij im- en exportbedrijf K. dat volgens de eigen website handelt in tropisch fruit. De baas zelf is er dan al niet meer. De verhuurder heeft hem eerder de huur aangezegd, omdat hij vermoed dat er tussen het exotische fruit ook drugs wordt gesmokkeld.
De locatie van het voormalige fruitbedrijf van Achilleas K. in Rotterdam. De bedrijven op de foto hebben geen connectie met het verdwenen geld.
De locatie van het voormalige fruitbedrijf van Achilleas K. in Rotterdam. De bedrijven op de foto hebben geen connectie met het verdwenen geld. © Rijnmond
Maar er zijn meer verdenkingen rondom de Griekse Rotterdammer. Zo ligt er volgens justitie een andere claim van 180 duizend euro. K. zou betrokken zijn bij mogelijke faillissementsfraude in 2018. Hij is dan net twintig en zou zonder toestemming bijna twee ton uit de boedel van een failliet bedrijf uit Zuid-Beijerland hebben onttrokken, iets wat strafbaar is. Ook spreekt de claim over geld dat nodig was vanwege een gokverslaving en een wanordelijke financiële huishouding. De rechter daarover: "Er ontstaat het beeld dat er overal bv'tjes zijn waar meneer geld mee onttrekt. Ook de lading rot fruit voor het pand geeft te denken."
De curator die betrokken is bij dit faillissement zeg de naam K., waarover de Rotterdamse rechtbank zo duidelijk is tijdens de zitting, niet te kennen. Voor hem is deze informatie nieuw en hij legt uit dat er iemand anders verdacht wordt van deze feiten. Het draagt alleen maar bij aan de zweem van mysterie rondom Achilleas K. Volgende maand dient de zitting over het faillissement en zal zijn naam waarschijnlijk toch weer vallen.

'Niet zomaar mee wegkomen'

"Het verlies van bijna 40 duizend euro is vervelend voor mijn cliënt, maar betekent niet het einde van het bedrijf", zegt juridisch medewerker Mathlener als de zitting in Rotterdam voorbij is. Het Braziliaanse bedrijf is overigens niet verzekerd tegen deze oplichting. "Het gaat ze vooral om een gevoel van rechtvaardigheid. Deze meneer mag hier niet zomaar mee wegkomen. We gaan ons nu beraden of we gaan zoeken in Griekenland." De rechter ziet het somberder in: "Dit geld is waarschijnlijk voorgoed verdwenen."
Dat zoeken in Griekenland - of een ander land - zal niet makkelijk worden, want K. laat vrijwel geen sporen na en werkt met valse adressen blijkt uit zijn inschrijving in de Nederlandse Kamer van Koophandel. Het door hem opgegeven Hyrtja 23 in Rotterdam bestaat niet. Mathlener: "Geloof me, ik heb echt het hele internet afgezocht. Ook naar zijn familieleden. En helemaal niets gevonden." Toch wil ze niet opgeven.

Wel celstraf

Verdachte Achilleas is niet in de rechtbank, maar toch krijgt hij straf. "Ik ga mee met de officier van justitie en leg zes maanden celstraf op", zegt de rechter. "De schade is groot en deze actie schaadt ook het vertrouwen in het internationale bankverkeer. Meneer heeft recht op hoger beroep en in dat geval hopen we van harte hem alsnog persoonlijk te spreken."
Of dat ook gaat gebeuren is zeer de vraag. Als K. legaal de Nederlandse grens oversteekt zal er een belletje gaan rinkelen en wordt hij aangehouden. Maar dat de witwasser en mogelijk oplichter het zover laat komen is onwaarschijnlijk. Waarschijnlijk zullen we hem pas echt leren kennen als zijn verhaal als dramaserie op tv verschijnt.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of filmpje via WhatsApp ons of Mail: nieuws@rijnmond.nl