STUDENTEN

Studeren in Rotterdam, maar nog steeds geen kamer: 'Ik ben drie uur per dag onderweg'

Kersverse studenten Nathan, Noor, Larinde en Luuk zijn nog druk op zoek naar huisvesting
Kersverse studenten Nathan, Noor, Larinde en Luuk zijn nog druk op zoek naar huisvesting © Rijnmond
De Eurekaweek is bijna afgelopen. Dat betekent dat duizenden toekomstige studenten de komende dagen door Rotterdam struinen. Maar al die studenten moeten ook ergens wonen en dat is voor een groot deel van hen nog een groot probleem. Aan het begin van het nieuwe studiejaar sprak Rijnmond vier studenten die nog hard op zoek zijn naar een woning.

Nathan (18) gaat straks iedere dag anderhalf uur op en neer

Student Nathan
Student Nathan © Rijnmond
Eén van de duizenden studenten die dinsdagmiddag over de campus van de Erasmus Universiteit loopt, is de half-Engelse Nathan van Adrichem. Hij begint dit jaar met zijn internationale bachelor communication en media. Omdat hij nog geen woonruimte heeft gevonden, moet hij voorlopig iedere dag op en neer tussen Rotterdam en zijn ouderlijk huis in Zoetermeer. "Ik kon niks vinden dat betaalbaar voor mij was. Omdat ik als student gratis kan reizen, is het ook niet per se nodig dat ik hier een plekje heb. Al zou ik het wel graag willen."
In de praktijk betekent dat volgens Nathan dat hij iedere dag anderhalf uur heen en anderhalf uur terug onderweg is met het openbaar vervoer. Drie uur in totaal. Hij blijft daarom zoeken naar een kamer, maar met een maximaal budget van zo'n 500 euro per maand is dat niet makkelijk. "Ik zoek via social media en websites als Kamernet en Stadswonen Rotterdam. Tot nu toe heb ik nog geen geluk gehad. In principe vind ik alles oké, zolang de kamer maar op redelijke afstand van de universiteit is."
Eén van de problemen waar Nathan tegenaan loopt, is dat hij officieel geen internationale student is. Daarom kan hij geen gebruik maken van het Student Hotel in Kralingen of de woningen op de campus zelf. "Ik had vroeger een Engels en een Nederlands paspoort, maar door de Brexit moest ik kiezen. En omdat ik in Nederland ging studeren, koos ik voor het Nederlandse paspoort."

Noor (17) gaat wedstrijdroeien om haar kans op een kamer te vergroten

Studente Noor
Studente Noor © Rijnmond
Ook de zeventienjarige Noor Groeneveld uit Utrecht is nog hard op zoek naar een kamer. Zij begint dit jaar aan een studie international business administration in Rotterdam. Haar zoektocht verloopt grotendeels via Facebookgroepen en Instagram-accounts van verenigingen die in het verenigingshuis nog een plekje over hebben. Tot nu toe zonder succes.
"Ik heb vrienden bij verenigingen waar ze nog plekken over hebben, maar ik wilde niet bij de verenigingen waar zij bij zitten." Ze weet namelijk al waar ze lid wil worden: roeivereniging Skadi. Of ze daar dan geen plek voor haar hebben? "De enige Skadi-huizen zijn echt voor de top van de wedstrijdroeiers en zo goed ben ik niet", lacht ze. "Ik heb me wel opgegeven voor wedstrijdroeien, want dat verhoogt je kansen."
Noor kijkt ze nu of ze via haar ouders een huis kan huren, zodat zij daar samen met een vriendin kan gaan wonen. "De familie van mijn vader woont in Rotterdam, dus daar zou ik ook nog terechtkunnen. Het is alleen niet heel praktisch."
Uiteindelijk maakt het voor Noor niet zoveel uit waar ze terechtkomt. Het liefst zou ze op maximaal 45 minuten afstand van de campus zitten. "Gelukkig ben ik gewend om twaalf kilometer naar school te fietsen, dus daar doe ik niet zo moeilijk over."

Luuk (19) wil niet bij een studentenvereniging om een kamer te vinden

Student Luuk
Student Luuk © Rijnmond
De negentienjarige bedrijfskundestudent Luuk Roelofs uit Den Dolder heeft al aardig wat aanvragen voor bezichtigingen gedaan, maar nog geen enkele uitnodiging ontvangen. "Ik heb de zoektocht nog niet helemaal opgegeven, maar als blijkt dat het niet lukt zal ik toch een paar keer per week met de auto of het openbaar vervoer moeten komen."
Luuk geeft eerlijk toe dat hij nog niet heel lang op zoek is. Sinds de zomer struint hij websites als Kamernet en Pararius af op zoek naar een kamer. Mocht dat niks opleveren dan kan hij eventueel nog terecht op de bank bij vrienden, maar ideaal is het niet. Zijn dichtstbijzijnde familie zit in Den Haag. "Dus dat schiet ook niet echt op."
Anders dan Noor ziet Luuk het niet zitten om bij een vereniging te gaan om zijn kans op een woning te vergroten. "Ik vind het een beetje een wanhopige poging om puur voor een kamer lid te worden. Ik wil het eerste jaar sowieso nog niet bij een vereniging, maar me eerst richten op mijn studie. Als het me daarna leuk lijkt, doe ik het misschien alsnog."
Al met al is Luuk niet kieskeurig. "Als het met het openbaar vervoer of de fiets makkelijk te doen is, zou ik ook prima buiten Rotterdam kunnen zitten. Ik fiets al mijn hele leven een flink stuk naar school, dus dat kan ook wel."

Larinde (17) slaapt tijdelijk in pop-upslaapkamer bij hockeyclub Leonidas

Student Larinde
Student Larinde © Rijnmond
Een oplossing voor de kamernood is het niet, maar om het probleem enigszins te verlichten zijn bij hockeyclub Leonidas tijdelijke slaapplekken gerealiseerd in de vorm van pop-up slaapcabines. Normaal gesproken worden ze gebruikt op muziekfestivals, maar nu staan ze op het terrein van de vereniging in De Esch.
Larinde is één van de studenten die gebruik maakt van de mogelijkheid om hier tijdelijk te overnachten. "Het is eigenlijk heel erg chill, want je kunt heel veel mensen ontmoeten", zegt de eerstejaars studente psychologie. "Dat is top, want ik ben helemaal nieuw hier."
Ook voor Larinde zijn het nog even onzekere tijden. "Mijn buren kennen mensen die ergens in Rotterdam wonen. Zij gaan verhuizen naar Utrecht, dus hopelijk komt dat vrij. Maar antwoord heb ik nog niet."
Studenten zonder kamer maken graag gebruik van de pop-up slaapcabines bij hockeyvereniging Leonidas