nieuws

Eritreeërs kijken verschillend naar het bewind in Eritrea'

De conferentie van een Eritrese jongerenbeweging die de komende dagen in Veldhoven wordt gehouden, vormt volgens critici uit de Eritrese gemeenschap een gevaar voor hun veiligheid. De voormalige staatssecretaris van Financiën uit het Afrikaanse land die nu in Nederland woont, roept landgenoten daarom op om naar de politie te stappen. Zelf heeft hij al aangifte gedaan, vertelde hij woensdag.
De conferentie wordt georganiseerd door een jongerenorganisatie die gelieerd is aan het regime van dictator Isaias Afewerki. Zijn rechterhand Yemane Gebreab komt de honderden gasten toespreken. De Nederlandse regering vindt dat 'ongemakkelijk', maar houdt de bijeenkomst niet tegen. Er zouden geen veiligheidsrisico's zijn.
In Nederland heeft het bezoek van Gebreab nogal wat vragen opgeroepen. Vooral omdat de Turkse minister Kaya in maart niet welkom was. Over deze kwestie ging Rijnmond Nu-presentator Ruud de Boer in gesprek met Georgio Muller, geboren in Eritrea, woonachtig in Heenvliet en tegenwoordig gemeenteraadslid voor ONS in Nissewaard.
Nederland telt duizenden Eritreeërs waarvan de meesten in de grote steden wonen. Het verschilt volgens Muller sterk hoe deze mensen naar het bewind in Eritrea kijken.
"Je hebt eigenlijk twee groepen vluchtelingen uit Eritrea", vertelt Muller. "De eerste groep dateert nog uit de tijd dat Eritrea in oorlog was met Ethiopië. Later is er ook een groep voor het huidige regime gevlucht. De mensen die vluchtten voor de oorlog hebben niet altijd direct te maken gehad met dat regime, dus de ouderen hebben nog een ideaalbeeld van het land, terwijl degenen die voor de dictatuur vluchtten een heel ander beeld hebben."
Volgens Muller hebben Eritreeërs nog wel degelijk te maken met een lange arm uit hun moederland. "Het consulaat is actief in Nederland en je betaalt als Eritreeër twee procent van jouw inkomen als een soort belasting aan het moederland."
Muller zelf betaalt die belasting niet met als gevolg dat hij geen geboorteakte kreeg. "Om te trouwen heb je een akte nodig en die krijg ik niet. Gelukkig heeft de toenmalige gemeente Bernisse mijn wel geholpen. Nu ben ik hier in Nederland hartstikke veilig, maar er zijn ook mensen die bang zijn dat er iets met de familie daar gebeurt."
Muller denkt dat de invloed van Eritrea op Nederlandse Eritreeërs ook te maken heeft met het politieke klimaat in Nederland. Eritrea probeert de vluchtelingen aan zich te binden door naar dat klimaat te verwijzen. "Daar maakt Eritrea misbruik van door mensen het gevoel te geven dat ze hier niet gewenst zijn, waardoor ze voor 'het thuisland' willen gaan."