nieuws

Havenwerkers strijden voor kolenfonds

De EON-kolencentrale op de Maasvlakte
De EON-kolencentrale op de Maasvlakte
Ongeveer honderd havenwerkers demonstreren donderdag in Amsterdam voor een kolenfonds. Ze willen dat de overheid op die manier haar verantwoordelijkheid neemt voor personeel van kolencentrales dat dreigt ontslagen te worden.
Centrales moeten komende tijd sluiten, omdat ze vervuilend zijn. Nederland heeft er tien, waarvan er vijf dicht moeten. Twee centrales staan op de Maasvlakte, maar de toekomst van die fabrieken is nog onzeker.

Omscholen


Vakbond FNV Havens wil er met een
voor zorgen dat medewerkers uit de branche op weg worden geholpen als ze hun baan kwijtraken. Van het geld moet personeel bijvoorbeeld worden omgeschoold.
Volgens FNV maakt de overheid nog niet echt haast om een kolenfonds op te zetten. De vakbond eist dat het fonds er komt voordat de eerste centrale de deuren sluit.

Hardere acties


Het protest van donderdag is een eerste signaal om politiek Den Haag in beweging te krijgen. De demonstratie begint om 12.00 uur bij de Nuon kolencentrale in Amsterdam.
Als de nieuwe regering het kolenfonds niet meeneemt in de toekomstige regeerplannen, sluit FNV hardere acties niet uit. Er moet dan worden gedacht aan werkonderbrekingen en stakingen, aldus vakbondsbestuurder Ruud Wennekes.