CRUISESCHIP

Cruiseschipfanaat Tim stond al om 03:00 uur op om Queen Mary 2 van dichtbij te zien: 'Voor mij het mooiste schip van de wereld'

Cruiseschipfanaat Tim stond vannacht om 03:00 uur op om Queen Mary van dichtbij te kunnen aanschouwen
Cruiseschipfanaat Tim stond vannacht om 03:00 uur op om Queen Mary van dichtbij te kunnen aanschouwen © Rijnmond
De Queen Mary 2 is woensdagmorgen vroeg aangekomen in Rotterdam. Het is voor het eerst in tien jaar dat het cruiseschip aanmeert. Voor Tim Laminet reden om al in de nachtelijke uurtjes vanuit Woerden koers te zetten richting Hoek van Holland, Maassluis en Vlaardingen, waar hij van dichtbij meemaakte hoe het schip richting Rotterdam voer.
"Het is de laatste ocean liner", antwoordt Laminet als hem wordt gevraagd naar wat het schip zo bijzonder maakt. "Dit schip is het laatste schip dat regelmatige lijndiensten vaart tussen New York en Southampton. Als je een cruiseschip verwacht, dan is dit wel een hele andere klasse. Het is een fantastisch mooi en uniek schip. Voor mij het mooiste schip van de wereld en ik denk dat heel veel mensen dat vinden."
De aankomst in Rotterdam
De aankomst in Rotterdam © MediaTV
Laminet begon zijn cruiseschipexcursie vanochtend in Hoek van Holland, waarna hij doorreed naar Maassluis en Vlaardingen om ook daar een glimp op te vangen van het schip. Tot slot was hij er ook in Rotterdam als de kippen bij om het schip binnen te zien varen.

Plek voor 2620 passagiers

De Queen Mary 2 is 345 meter lang en 72 meter hoog en kan 2620 passagiers vervoeren. Het schip bevat onder meer tien restaurants, veertien bars, vijf zwembaden, een theater, een bibliotheek, een beautycenter, een golfsimulator, een basketbalveld en een planetarium. Het heeft als trans-Atlantisch passagiersschip een grotere kielspeling nodig onder haar schip dan andere cruiseschepen. Daarom heeft het Havenbedrijf Rotterdam onlangs de steenbestorting op de bodem van de Holland Amerikakade laten schoonspuiten.
Laminet is niet zomaar een liefhebber. Hij is al tien jaar bezig met cruiseschepen en heeft er zelfs een eigen website over. Ook over de Ocean Liner weet hij een hele hoop. "Het schip is gebouwd in 2003 en moest aan bepaalde voorwaarden voldoen. Degene die het schip bestelde, wilde volgens mij dat 40% van de passagiers een eigen hut had. Het schip moest dus hartstikke groot worden, wat het nadeel had dat het schip te breed werd en niet meer door het Panamakanaal kon varen."

'Als ik thuis ben, ga ik gelijk plat'

De Queen Mary 2 is woensdagavond alweer vertrokken. Laminet maakte dat niet meer mee. "Ik ben al om 03:00 uur opgestaan. Als ik thuis ben, ga ik gelijk plat. Als een schip vertrekt, ben ik er alleen bij speciale gelegenheden. Voor een schip dat voor mij heel bijzonder is of voor een schip dat ouder is en waarbij je het risico loopt dat het niet meer terugkomt."
Voor dat laatste hoeft Laminet in ieder geval niet te vrezen. Wie woensdag geen tijd had om een blik te werpen op de Queen Mary 2, krijgt 13 september en 12 december nog een kans. Dan komt het cruiseschip van rederij Cunard (bekend van het boek van Jules Verne ‘De reis om de wereld in 80 dagen’) opnieuw naar Rotterdam.