BOEREN

Alblasserdam verwijdert bijna alle vlaggen van het boerenprotest, Papendrecht doet aangifte

De gemeente Alblasserdam wil de openbare ruimte neutraal houden. Daarom moeten de vlaggen weg.
De gemeente Alblasserdam wil de openbare ruimte neutraal houden. Daarom moeten de vlaggen weg. © Peter Stam
De gemeente Alblasserdam is woensdagmorgen begonnen met de verwijdering van omgekeerde vlaggen van actievoerders, die het niet eens zijn met het stikstofbeleid van het kabinet. Het gaat om zo'n 500 vlaggen, die afgelopen donderdag werden opgehangen in het dorp.
De gemeente zegt dat het demonstratierecht 'een groot goed' is, maar wil de openbare ruimte neutraal houden. "Zonder vergunning mag daar niet worden gedemonstreerd."
In Alblasserdam worden omgekeerde vlaggen uit het straatbeeld verwijderd

De vlaggen moeten dus weg. Op één na. Die op kunstwerk de Vier Windstreken mag blijven.

Papendrecht

Eerder deze week wilde de gemeente Papendrecht de protestvlaggen laten weghalen langs de Veerweg richting Oud-Alblas. "Maar de aannemer is daarmee gestopt", zegt een woordvoerder. "Het bedrijf heeft het twee dagen geprobeerd. Toen het personeel bezig was, kwamen er jongeren naar ze toe. De sfeer was zo bedreigend, dat de aannemer is gestopt. Die heeft de opdracht teruggegeven."
Volgens de woordvoerder gaat niet om inwoners van Papendrecht. "Wij hebben geen boeren. Deze mensen komen uit Alblasserdam. We hebben kentekens genoteerd. We gaan ook aangifte doen bij de politie."
De gemeente Papendrecht gaat op zoek naar een bedrijf dat de vlaggen wel durft weg te halen. "Er hingen nog vijf vlaggen. We weten niet of het er de afgelopen nacht weer meer zijn geworden", besluit de woordvoerder.