nieuws

Vlaardingse supermarkt reikt minima een helpende hand

Vlaardingen is vanaf donderdag een supermarkt rijker. Het gaat om een sociale supermarkt die mensen met een bijstandsuitkering weer op weg helpt.
Vlaardingers die moeten rondkomen van een minimuminkomen, kunnen aan de Vetteoordsekade goedkoop hun boodschappen doen. Ze hebben een speciale pas gekregen waarmee ze de helft korting krijgen. Anderen kunnen hier ook terecht, maar die betalen het volle pond.

Eén merk

De supermarkt is een soort buurtsuper met een klein assortiment. "We hebben gewoon één soort pindakaas en niet van zes verschillende merken", legt initiatiefnemer Eric Dijkhuizen uit.
Hij is de directeur van Coöperatie Vlaardingen Werkt, een organisatie die werklozen aan het werk probeert te helpen. "We zorgen ervoor dat ze weer aan de slag gaan en kunnen doorstromen naar een andere baan."
De nieuwe minimasupermarkt reikt daardoor niet alleen een helpende hand aan mensen die weinig geld hebben voor boodschappen. Ook mensen zonder werk kunnen er terecht om de handen uit de mouwen te steken.

Doorstromen

In de winkel werken bijvoorbeeld deels medewerkers die worden betaald en deels mensen die onbetaald werk verrichten. Het is de bedoeling dat die laatste groep een vak leert en op den duur een betaalde baan kan zoeken.
Een van de werklozen Vlaardingers die in de supermarkt werkt, is Ayse Koç. Zij was een tijdje werkloos, maar is via een speciaal traject hier terechtgekomen. "Dit is mijn toekomst", zegt ze resoluut.