ZOMER

Zwemmen in rivieren populair maar levensgevaarlijk; reddingsbrigade is bezorgd

Zwemmen in open water wordt steeds populairder, maar gevaar wordt flink onderschat
Zwemmen in open water wordt steeds populairder, maar gevaar wordt flink onderschat © RTV Dordrecht
Wildzwemmen is in deze tropische zomer uitgegroeid tot een superhype. Zwemmen in rivieren is populair, maar levensgevaarlijk. Daarom luidt de Reddingsbrigade in Dordrecht de noodklok. "Als je in de stroming belandt kun je niet meer terug, dan kom je kilometers verder terecht," zegt voorzitter Henk Dorst.
Zwemmen, suppen op een supboard en duiken in het Wantij, de havens in de historische binnenstad zijn al meer dan ooit een hit. Maar ook het plonzen in de rivieren de Noord, de Merwede en de Oude Maas is deze zomer populair. Hele groepen duiken er in.
Op de terrasjes op het Groothoofd in Dordrecht zien de bezoekers het glimlachend aan. Volgens de horeca-ondernemers is het een vrijwel dagelijks ritueel geworden, jongeren die verkoeling zoeken in de rivieren en in het water springen vanaf de kade. Maar Dorst kan er niet om lachen: "Dit is levensgevaarlijk."

Gruwelijk onderschat

Volgens Dorst wordt de stroming bij Groothoofd, het drukst bevaren rivierenknooppunt van Europa, gruwelijk onderschat en zijn de rivieren echt plekken waar je als zwemmer moet wegblijven. Neem het risico niet, is de dringende boodschap. ,,Tegen de kracht van de stroming kun je als zwemmer niet tegenop."
Tien meter vanaf de kade kun je volgens Dorst al in de greep komen van de verraderlijke rivier. "En daardoor kun je de kant al niet meer halen, is de grimmige boodschap." De reddingsbrigade vertelt dat er natuurlijk toezicht is op de rivieren, maar dat de instanties niet overal tegelijk kunnen zijn.

Verboden en dom

Zwemmers die eigenwijs zijn en toch bommetjes maken, beseffen niet dat dit verboden is, maar vooral ook dom, zegt Dorst. Behalve de drukte van het zware scheepvaartverkeer zijn er de getijden met haar enorme bewegingen.
Deze zomer kwam gelukkig in de Noord, de Merwede of Oude Maas nog niemand in nood, maar voor wie toch in de problemen komt heeft Dorst survival-tips. ,,Trek je knieën op. Blijf drijven met je armen, en laat je meedrijven. Waar je heen gaat ga je heen. Door de stroming kom je vanzelf weer aan de kant." Dat kan dan zomaar kilometers verderop zijn: Zwijndrecht of zelfs het Dordtse Duivelseiland.

Nooit alleen gaan

Verzetten tegen de stroming is volgens de Reddingsbrigade in nood de grootste misrekening die je als zwemmer kunt maken. "Het gaat pas mis als je er tegenin wil zwemmen. Tegen die kracht verlies je het altijd. Je raak al snel moe, verslikt je in water." En dan gaat het licht uit.
Mensen die in het rustigere Wantij zwemmen krijgen van de voorzitter van de Reddingsbrigade het advies nooit alleen te gaan en een reddingsboei mee te nemen. Die is dan zichtbaar vanaf de kant. Springen vanaf de bruggen en zwemmen in de havens is ook verboden, maar wordt in Dordrecht gedoogd.

Onderzoek

De gemeentes, het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu), provincies en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlokaties zijn bezig met een onderzoek. Het wildzwemmen neemt namelijk in heel het land toe en het onderzoek moet uitwijzen welke plekken veilig en onveilig zijn.
Dit is een verhaal van onze mediapartner RTV Dordrecht