GEWELD

Sacha krijgt stompen in haar gezicht op hondenstrand: 'De agressie wordt steeds erger'

Het meisje schrok van een rennende hond, haar vader werd woest
Het meisje schrok van een rennende hond, haar vader werd woest © De honden luisteraar
Op het hondenstrand tussen Rockanje en Hellevoetsluis is dinsdag een hondenbazin mishandeld. Een woedende man stompte haar zo hard in het gezicht dat ze een gekneusde kaak opliep. "Ik ben bont en blauw."
Het is dinsdagmiddag rond een uur of 14:00 als Sacha (niet haar echte naam) met haar honden naar het strand gaat. Ze heeft een Poolhond bij zich. En een kleine verschoppeling uit Roemenië. Twee vriendinnen lopen ook mee. Ze hebben ook een Poolhond bij zich. De dieren lopen los. Dat mag op het hondenstrand tussen Rockanje en Hellevoetsluis.
In het water staat een man met zijn vrouw en dochtertje. "Het meisje zal een jaar of zeven zijn geweest", zegt Sacha. "Één van de honden ging op het gezin af. Gewoon, om even 'hallo' te zeggen. Maar het meisje schrok daar zo van dat ze wegrende. 'Oke', dacht de hond, 'dat kindje wil spelen'. Dus die zette de achtervolging in. Waarna het meisje begon te gillen en te huilen."
De vrouwen roepen de hond terug. "Ze kwam direct", zegt Sacha. "Toen ze bij ons was, lijnden we haar netjes aan. Ik ben daarna mijn excuses gaan aanbieden aan de man en heb gezegd dat ik het erg vond dat zijn dochtertje zo geschrokken was. Maar ik vertelde ook dat dit een hondenstrand is en dat even verderop het zogeheten badstrand is, waar geen honden mogen komen."
Het hondenstrand in rustiger tijden
Het hondenstrand in rustiger tijden © De Honden luisteraar

Woeste vader

De vader van het kind zit niet op uitleg te wachten, zo blijkt. Hij kolkt van woede. Hij zegt dat Sacha haar dieren niet onder controle heeft en wil één van de poolhonden een trap verkopen. Als zij probeert haar hond te beschermen en hem te stoppen wordt het plots warm op haar kaak. De man ("blank, van middelbare leeftijd”) heeft haar met zijn vuist in het gezicht geslagen. En doet dat nog eens. En nog eens.
Sacha heeft een thermosfles met water in haar hand. En deelt een tik terug uit. Een voorbijganger ziet wat er gebeurt en probeert de boel te sussen. "Ik ga de politie bellen", roept Sacha tegen haar belager. "U snapt toch wel dat dit niet normaal is?"
De Reddingsbrigade doet z'n best om de woeste vader aan de praat te houden totdat er agenten arriveren. Maar dat blijkt onbegonnen werk. "Hij was zó agressief. Riep ook nog dat ik een racist was. Waarom? Omdat zijn vrouw een donkere huidskleur had, denk ik. En onze honden? Die moesten afgemaakt worden, vond hij."
Het gezin beent weg. En hoe de politie later nog zoekt, de aanvaller van Sacha is nergens meer te bekennen.

Kneuzingen

Een dag na de mishandeling wordt de kaak van de hondenvrouw blauwer en blauwer. Ze is in het ziekenhuis geweest om foto's te laten maken. Eten gaat moeizaam. "Een deel van de zwelling zit aan de binnenkant. Dus kauwen doet pijn."
Het wordt steeds gekker met agressie tegen hondeneigenaren, vindt ze. "En daar mag wel eens over gesproken worden."
Punt is, zegt Sacha, dat het druk is in losloopgebieden voor honden. En dat veel wandelaars moeite hebben met het interpreteren van het gedrag van een hond. "Het zijn geen robots", zegt ze. "En ze kunnen wel eens spontaan op iemand aflopen. Op een hondenstrand verwacht je ook niet dat mensen dit zo eng vinden. Maar dat is wat anders dan dat het kwaadaardige dieren zijn die niet luisteren. En dat je daarvoor iemand op zijn gezicht moet timmeren. Ik ben te grazen genomen op een druk strand, maar de volgende is misschien een hondeneigenaar die alleen in het bos wandelt. Dat vind ik een heel naar idee..."
Archieffoto
Archieffoto © De Honden luisteraar
De echte naam van Sacha is bekend bij de redactie. Ze heeft aangifte van mishandeling gedaan bij de politie.
De honden op de foto's zijn niet de honden die in het verhaal voorkomen.