VOGELGRIEP

Kippen, kalkoenen en kwartels stadsboerderij Vlaardingen worden geruimd na uitbraak vogelgriep

De vogelgriep heeft toegeslagen op stadsboerderij Holywood in Vlaardingen
De vogelgriep heeft toegeslagen op stadsboerderij Holywood in Vlaardingen © Nathan van der Horst
De vogelgriep heeft op stadsboerderij Holywood in Vlaardingen toegeslagen. De 137 kippen, kalkoenen en kwartels worden woensdag geruimd in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) om verdere verspreiding te voorkomen. In een cirkel van tien kilometer rondom Vlaardingen zijn geen andere pluimveebedrijven. Zeker twee andere kinderboerderijen in Maassluis en Schiedam sluiten uit voorzorg ook.
"Het is verschrikkelijk", zegt één van de medewerkers. "We hebben het nieuws net gehoord. We weten nog niet hoe het ruimen gaat gebeuren." Ook is nog onduidelijk of het grote buurtfeest, dat komend weekeinde zou worden gehouden, doorgaat.
Hoe de vogelgriep Holywood is binnengedrongen is onduidelijk. "Het kan zijn dat een overvliegende vogel hier heeft gepoept", reageert de medewerker.
De dieren worden door een bedrijf gevangen en met CO2-gas in slaap gebracht
De dieren worden door een bedrijf gevangen en met CO2-gas in slaap gebracht © Rijnmond
De dieren worden door een bedrijf gevangen en met CO2-gas in slaap gebracht. Een ander bedrijf voert de kippen, kalkoenen en kwartels af.
De stadsboerderij werd dinsdag gesloten nadat dieren vreemd gedrag gingen vertonen. Toen werd vermoed dat er sprake zou kunnen zijn van de vogelgriep.

Diergaarde Blijdorp

Geluk bij een ongeluk is dat bij andere bedrijven geen uitbraak is, meldt de NVWA. Zeker twee kinderboerderijen, die in Maassluis en Schiedam, sluiten uit voorzorg, omdat ze binnen tien kilometer van de Vlaardingse kinderboerderij liggen. Diergaarde Blijdorp ligt ookin het tien kilometer-gebied. De maatregelen hebben echter geen gevolgen voor bezoekers van de dierentuin.
De mededeling van de stadsboerderij in Vlaardingen
De mededeling van de stadsboerderij in Vlaardingen © Privé
Binnen de tien kilometer zone geldt per direct een vervoersverbod. Dat geldt voor alle vogels, maar ook voor broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook mag er geen mest van vogels worden vervoerd. Ook de jacht op eenden of in gebieden van watervogels geldt binnen de 10 kilometer een verbod.
Vlaardingen ligt in regio 12 waar de regionale ophok- en afschermplicht al van kracht was.
De NVWA onderzoekt nog wat de bron van de vogelgriep is geweest.